Protectia tertilor in caz de accident din culpa

Protectia tertilor in caz de accident din culpa

0 Shares
0
0
0

In cazul unui accident din culpa, polita de asigurare de raspundere civila acopera daunele provocate tertilor care implica atat bunuri, cat si persoane, cum ar fi alte vehicule, pietoni, bunuri mobile si imobile.

Pasagerii vehiculului care a provocat accidentul sunt, de asemenea, considerati terti si, prin urmare, au dreptul la despagubiri, in timp ce soferul responsabil de accident nu primeste nicio despagubire.

In cazul unui accident cu motiv

In cazul unui accident cu pricina, compania celeilalte parti este responsabila pentru daune, inclusiv pentru despagubirea soferului si a bunurilor transportate. In cazul unui accident intre doua autovehicule fara vatamari corporale grave, daca ambele sunt asigurate la societati membre ale conventiei CARD pentru despagubiri directe, este posibil sa va adresati direct propriei societati pentru a obtine despagubiri.

Pretul politelor

Prima de asigurare RCA de pe https://prestigeasig.ro, adica pretul platit pentru polita de asigurare, este legata de gradul de risc al vehiculului asigurat: fiecare companie determina nivelul de risc in functie de mai multi parametri, printre care

  • Varsta titularului politei de asigurare
  • Istoricul de asigurare al titularului politei
  • Localizare geografica
  • Nu toate companiile adopta aceiasi parametri sau ii evalueaza in acelasi mod, motiv pentru care preturile politelor variaza de la o companie la alta.

Clasa de merit

Fiecarui detinator de polita i se atribuie o clasa de merit care se imbunatateste sau se inrautateste in timp, in functie de faptul ca sunt sau nu sunt facute cereri de despagubire in fiecare an de asigurare: la sfarsitul fiecarui an, clasa de merit creste sau scade in functie de faptul ca sunt sau nu sunt facute cereri de despagubire.

Asigurarea auto de familie: cum se transfera clasa de merit

Datorita Legii, este posibil sa mosteniti clasa de merit de la un alt vehicul detinut sau de un membru al familiei care coabiteaza permanent: in acest fel, va puteti pastra clasa de merit chiar si atunci cand asigurati un vehicul nou, economisind din prima de asigurare. In plus, odata cu introducerea noii familii de raspundere civila auto, este posibila si transferarea clasei de merit intre vehicule de diferite tipuri.

Acoperirea minima pentru a conduce pe sosea

Asigurarea RCA, raspundere civila auto, este polita care acopera daunele provocate tertilor de catre vehiculul asigurat: in baza articolului 22 din Codul asigurarilor, acest tip de polita reprezinta acoperirea minima pentru circulatia pe drumurile publice sau in zone similare, astfel incat sa se garanteze o despagubire echitabila a persoanelor prejudiciate, indiferent de resursele financiare ale partii responsabile de un accident.

Care este riscul de a conduce fara RCA?

Articolul 193 din Codul Rutier prevede ca politia poate impune o amenda cuprinsa intre 849 si 3.396 de euro, pe langa confiscarea vehiculului – care va fi depus intr-un loc neaccesibil publicului, decis chiar de catre politisti (doar in anumite cazuri acest lucru poate fi convenit cu contravenientul).

Suma care trebuie platita poate fi redusa la jumatate in cazul in care prima este platita in mod corespunzator in cele cincisprezece zile de la data scadentei stabilita la articolul 1901 al doilea paragraf din Codul civil sau in cazul in care se ia decizia de casare a vehiculului in termen de treizeci de zile de la notificarea incalcarii.

Sanctiunea se dubleaza pentru oricine este prins conducand un vehicul neasigurat pentru a doua oara intr-o perioada de doi ani: in plus, permisul de conducere este suspendat pentru o perioada de pana la doua luni.

Cat de periculoasa este viteza la volan?

Excesul de viteza creste sansele de a fi implicat intr-un accident auto in multe feluri:

  • Este nevoie de un timp de reactie mai rapid al soferului, deoarece masinile care au viteza acopera mai mult teren decat o masina care circula cu o viteza mai mica.
  • Necesita o distanta de franare mai mare, din acelasi motiv.
  • De asemenea, viteza creste riscul de a pierde controlul vehiculului.

Pune toti acesti factori impreuna si sansele de a fi intr-un accident cresc semnificativ.

Este o simpla lege a fizicii. Masinile care calatoresc mai repede au mai multa energie cinetica, asa ca atunci cand se lovesc de ceva, daunele aduse vehiculelor si persoanelor din ele sunt mai grave.

Studiile arata ca vitezatorii frecventi sunt mai susceptibili de a se angaja in alte comportamente de conducere riscante, cum ar fi tailgating, schimbari nesigure ale benzii si rularea semaforului rosu.

Administratia Nationala pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi din SUA estimeaza ca accidentele auto costa peste 1 trilion de dolari pe an. Aceasta include 277 de miliarde de dolari in costuri efective si o valoare estimata de 594 de miliarde de dolari in „daune din pierderea vietii si durerea si scaderea calitatii vietii din cauza ranilor”. Fiind a treia cauza a accidentelor, aceasta inseamna ca viteza este direct responsabila pentru daune de peste 333 de miliarde de dolari in fiecare an.

Daca esti prins in viteza, sanctiunile financiare iti pot pune o adevarata adancitura in portofel. In functie de cat de repede depasiti limita de viteza, abaterile pentru prima data incep de la cateva sute de dolari si pot merge mult mai mult. Infractiunile repetate de viteza vor duce la sanctiuni mai severe, inclusiv pierderea permisului.

0 Shares
You May Also Like