Cum se alege o macara de constructie?

Cum se alege o macara de constructie?

0 Shares
0
0
0

O macara de vanzare este o masina utilizata pentru ridicarea si manipularea incarcaturilor grele in industria constructiilor. Aceste utilaje sunt echipate cu un brat cu zabrele sau telescopic (sau brat de ridicare) si sunt montate pe roti sau senile.

Acest echipament trebuie sa fie perfect adaptat la configuratia santierului pe care este utilizat. Prin urmare, trebuie luati in considerare parametri precum inaltimea carligului, raza de actiune a bratului, sarcina maxima, sarcina finala si puterea macaralei.

Care sunt categoriile de macarale de constructii?

Exista doua categorii principale de macarale de constructii:

 • macarale mobile
 • macarale turn (sau macarale statice).

Macaralele turn sunt de obicei fixate la sol si pot avea contragreutati din beton la baza. Acestea sunt folosite pe santierele de infrastructura si de constructii, dar pot fi gasite si pe santierele navale. Acest tip de macara este de obicei echipat cu un brat cu zabrele, cu cateva exceptii. Exista doua tipuri de macarale turn: GME, care se rotesc in partea de sus, si GMA, care se rotesc in partea de jos.

Diferite tipuri de brate

Toate macaralele au un singur catarg (partea care sustine bratul), dar forma bratului de ridicare este cea care le diferentiaza. Intr-adevar, boom-ul poate fi

 • Articulat,
 • Telescopic (in cazul macaralelor mobile),
 • Boom unic (in cazul GMA-urilor),
 • Sau un ansamblu format dintr-un brat, un contrabrat, un suport de brat si o tija de legatura FCFFPFT pentru GME.

Nu exista un tip de macara mai bun decat altul. Intr-adevar, fiecare macara are propriul domeniu de aplicare: macaralele cu brat si macaralele telescopice sunt rapid operationale. Macaralele cu un singur brat sunt mai putin puternice decat complexul FCFPFT, dar beneficiaza de o instalare usoara.

Care sunt caracteristicile unei macarale de constructii?

Studiile preliminare pentru alegerea unei macarale de constructii trebuie sa fie efectuate cu atentie si in conformitate cu criterii riguroase. Trebuie sa se estimeze diversi parametri privind distantele, sarcinile si inaltimile. Aceste informatii vor permite selectarea celui mai potrivit utilaj si, in acelasi timp, evitarea manevrelor suplimentare si a unei capacitati de ridicare insuficiente. Primul parametru care trebuie luat in considerare este inaltimea carligului (HSC). Se caracterizeaza prin distanta dintre carlig la inaltimea maxima si sol. Pentru a evalua corect HSC, trebuie sa se ia in considerare

 • inaltimea cladirii care urmeaza sa fie construita,
 • lungimea chingilor,
 • inaltimea de transport a incarcaturilor,
 • distanta minima de siguranta (2 m)
 • obstacolele din apropierea macaralei.

Al doilea parametru care trebuie luat in considerare este raza de actiune a macaralei. Aceasta este distanta orizontala dintre axa de rotatie a macaralei si carligul de la capatul bratului. Pentru a estima raza de actiune necesara, trebuie sa se ia in considerare suprafata cladirii, zona de depozitare a incarcaturilor si zonele de descarcare a camioanelor.

Sarcina maxima a macaralei (sau capacitatea de ridicare) este cea mai mare sarcina care poate fi transportata de macara de la piciorul bratului pana la distanta definita de utilizator. Pentru a determina capacitatea de ridicare necesara, trebuie sa se estimeze cele mai mari incarcaturi care trebuie transportate pe santier si distanta pe care acestea trebuie transportate.

Cum au aparut macaralele

Primul tip de macara a fost shadouf , care avea un mecanism de parghie si era folosit pentru a ridica apa pentru irigare . A fost inventat in Mesopotamia (Irakul modern) in jurul anului 3000 i.Hr. Shadouf-ul a aparut ulterior in tehnologia egipteana antica in jurul anului 2000 i.Hr.

Trispastos greco-roman („Macara cu trei scripete”), un tip de macara simpla (incarcare de 150 kg).

O macara pentru ridicarea sarcinilor grele a fost dezvoltata de grecii antici la sfarsitul secolului al VI-lea i.Hr.  Dosarul arheologic arata ca nu mai tarziu de c. 515 i.Hr. pe blocurile de piatra ale templelor grecesti incep sa apara taieturi distinctive atat pentru clestele de ridicare, cat si pentru fierele de calcat. Deoarece aceste gauri indica utilizarea unui dispozitiv de ridicare si, deoarece ele se gasesc fie deasupra centrului de greutate al blocului, fie in perechi la echidistante de un punct deasupra centrului de greutate, arheologii le considera pozitive. dovezile necesare pentru existenta macaralei.

Introducerea troliului si palanului cu scripete a dus in curand la o inlocuire pe scara larga a rampelor ca mijloc principal de miscare verticala. In urmatorii 200 de ani, santierele grecesti au fost martorii unei reduceri drastice a greutatilor manipulate, deoarece noua tehnica de ridicare a facut ca utilizarea mai multor pietre mai mici sa fie mai practica decat a celor mai putine mai mari.

Spre deosebire de perioada arhaica, cu modelul sau de dimensiuni tot mai mari ale blocurilor, templele grecesti din epoca clasica, cum ar fi Partenonul , prezentau invariabil blocuri de piatra cantarind mai putin de 15-20 de tone metrice. De asemenea, practica ridicarii unor coloane mari monolitice a fost practic abandonata in favoarea folosirii mai multor tamburi de coloane.

Desi circumstantele exacte ale trecerii de la tehnologia rampei la tehnologia macaralei raman neclare, s-a sustinut ca conditiile sociale si politice volatile din Grecia erau mai potrivite pentru angajarea unor echipe de constructii mici si profesioniste decat a unor corpuri mari de forta de munca necalificata, facand macaraua preferata polis -ului grecesc in detrimentul rampei cu o forta mai mare de munca, care fusese norma in societatile autocratice din Egipt sau Asiria.

0 Shares
You May Also Like