Ce puteti vizita in Satu Mare?

0 Shares
0
0
0

Daca luati in considerare ideea de a vizita Romania in urmatorul concediu, atunci cu siguranta trebuie sa vizitati si orasul Satu Mare, care are cateva obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratati. Imediat dupa ce ajungeti in oras, cautati cele mai bune masini inchiriat Satu Mare, inchiriati o masina premium sau o masina economica (in functie de buget) iar apoi incepeti sa vizitati cele mai importante obiective turistice. Iata ceea ce puteti vedea in oras:

Orasul vechi, care se regaseste la nord de raul Somes, contine cateva dintre atractiile majore din oras. Din pacate, in timpul domniei lui Ceausescu, o mare parte din cartierul istoric a fost distrus.

Bulevardul Traian (Bulevardul Traian) duce chiar in Piata Libertatii centrale (Piata Libertatii) . In jurul pietei, veti gasi mai multe biserici, muzee si hoteluri.

Pe strada „1 Decembrie 1918” veti gasi marea Biserica Ortodoxa a Sfintilor Arhangheli Gabriel si Mihail. Alte cladiri de pe aceeasi strada prezinta o parte din vechea stralucire a orasului Satu Mare. In centru, orientata spre partea de est a Pietei Libertatii, veti observa cupolele mari ale Catedralei Romano-Catolice. Biserica a fost construita in jurul anului 1800, dar a fost puternic deteriorata in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Forma este destul de neobisnuita, iar dimensiunile din interior sunt impresionante.

La nord de centru exista mica si frumoasa Piata Pacii (Piata Pacii). Chiar in mijlocul acestui patrat se afla mica biserica maghiara reformata din secolul al XIX-lea , cunoscuta si sub numele de Biserica cu Lanturi, una dintre cele mai vechi biserici din oras.

Construita intre anii 1793 si 1802, biserica are o colectie valoroasa de farfurii, discuri si pahare din 1657-1679, precum si cel mai vechi clopot din Satu Mare, datand din 1633. Mobilierul din interiorul bisericii a fost realizat intre 1799-1807, din stejar, de catre un maestru mester pe nume Frits Iosif.

Mostenirea evreiasca: Satu Mare

In secolele XIX si XX Satu Mare a fost sediul evreilor hasidici Teitelbaum si Gruenwald, care au trait acolo pana la al doilea razboi mondial si care locuiesc acum in New York, Ierusalim, Londra si in alte locuri.

Evreii s-au stabilit pentru prima data in acest oras din nord-vestul Romaniei, in jurul anului 1700. In secolele XIX si XX, populatia a crescut, ajungand, inainte de al doilea razboi mondial, la aproximativ 13.000.

La inceputul anilor 1940, comunitatea era deservita de vreo opt sinagogi, o yeshiva si o casa de pictura ebraica. In mai 1944, nazistii au deportat majoritatea populatiei evreiesti locale in lagarele mortilor. Intre cele doua sinagogi ramase se afla un memorial pentru cei 18.000 de evrei din Satu Mare ucisi in Holocaust. Pietrele de mormant din Cimitirul Evreiesc Ortodox (adresa: Str. 9 Mai) prezinta inca gauri de gloante si pagube din al doilea razboi mondial. In apropiere se afla si un cimitir Neolog.

Marea Sinagoga

Construit in anii 1890, in design similar cu sinagoga din Oradea, a ramas inchisa zeci de ani pana cand comunitatea a redeschis-o ca sala de concerte si locatie culturala.

0 Shares
You May Also Like