Tarozi si tehnici de filetare corespunzatoare

Tarozi si tehnici de filetare corespunzatoare

0 Shares
0
0
0

Daca va intrebati de ce aveti nevoie de un set tarozi si filiere va oferim in continuare toate explicatiile de care aveti nevoie. Indiferent daca reparati un filet deteriorat sau puneti filet pe un material nou, exista o serie de factori care trebuie luati in considerare si proceduri care trebuie urmate pentru a produce cea mai buna lucrare, cu cea mai mica uzura si rupere.

Filetarea este impartita in doua tipuri, interna si externa.

Filtrul interior se realizeaza utilizand un instrument numit tarod intr-o gaura la un diametru specific pentru dimensiunea firului si pasul pe care doriti sa il taiati. Filetele externe, cum ar fi suruburile si bolturile, sunt realizate folosind un instrument numit filier, care este aplicat la un diametru specific al tijei pentru dimensiunea si inaltimea filetelor pe care doriti sa le taiati.

Ambele pot fi folosite fie pentru a taia filete noi, fie pentru a repara filete deteriorate.

Ele vin in diferite configuratii si materiale, cele mai frecvente fiind Otel de inalta viteza (HSS) pentru materiale mai moi si Cobalt pentru materiale dure, cum ar fi otelul inoxidabil. Unii producatori aplica placari sau acoperiri destinate sa creasca capacitatea de taiere si durata de viata a produselor lor, sub aceasta, de obicei este unul dintre cele doua materiale pentru majoritatea aplicatiilor.

Filetele gasite pe cele mai multe produse cu filet exterior, cum ar fi suruburile sunt formate printr-un proces cunoscut sub numele de laminare cu filet. Capatul este strans intre doua matrite opuse, la fel ca si cum ati rostogoli o crenguta intre palm. Aceasta actiune de rulare deplaseaza metalul semifabricatului, formand filetul.

Filetele fabricate utilizand  matrite, fie manuale, fie pe masini, sunt cele denumite filete subtiri. Filetele de taiere sunt, in general, de o calitate mai buna si o toleranta mai mare, motiv pentru care o piulita care misca pe filetul unui dispozitiv de fixare nou nou ar putea in continuare sa indeparteze material.

Tarozii sunt asemanatori cu filierele in sensul ca au filete conice la capatul de pornire, diferenta fiind ca exista mai putine, de obicei primele 3-5 filete, astfel incat sa ajungeti la taierea unui filet intreg mai repede. Desi nu este la fel de usor de folosit ca tarod conic, acesta poate fi folosit pentru a incepe un filet.

Masinile de filetat manual sunt in general de doua tipuri. Cele rotunde sunt proiectate sa se potriveasca intr-un maner T, in timp ce HEX DIE NUTS poate fi folosit cu unelte de mana normale. Filierele rotunde sunt, de obicei, alegerea pentru taierea unor fire noi, in timp ce filierele hexagonale sunt utilizate in mod obisnuit pentru a repara firele existente. Filierele rotunde necesita, de asemenea, un suport / maner pentru a le folosi, in timp ce cele hexagonale nu fac acest lucru.

Pentru ca fileturile sa fie taiate, ele trebuie sa fie mai grele decat materialele pe care le taie. Aceasta duritate suplimentara le face, de asemenea, fragile, ceea ce inseamna ca pot fi usor distruse, ceea ce doriti sa evitati cu orice pret. Este intotdeauna preferabil sa folositi un maner T adecvat pentru tarozi, mai degraba decat o cheie sau un cleste.

0 Shares
You May Also Like