Piese auto care pot fi vopsite cu vopsea electrostatica

Piese auto care pot fi vopsite cu vopsea electrostatica

0 Shares
0
0
0

In acest articol vei gasi o descriere a pieselor auto care pot fi vopsite cu vopsea electrostatica.

Dupa cum se stie, pictura electrostatica a castigat o popularitate ridicata datorita nenumaratelor sale beneficii. Acest “strat de pulbere” este din ce in ce mai solicitat pentru etansarea sa ermetica, rezistenta si finisajul pe suprafetele pe care este aplicat.

Pe ce materiale poate fi utilizata vopsea electrostatica?

Retine ca aceasta vopsea poate fi utilizata pe diferite materiale. Aceste materiale trebuie sa aiba capacitatea de a retine o sarcina electrica si, prin urmare, trebuie sa fie:

 • Aluminiu
 • Otel si
 • Metale galvanizate.

In industria auto, vopseaua electrostatica este utilizata pe cele mai proeminente parti ale masinii. Ei bine, cu pigmentii acestei vopsele vei putea obtine nuanta si finisajul dorit pe piesa aplicata in masina.

Care sunt piesele auto care pot fi vopsite cu vopsea electrostatica?

Cu vopsea electrostatica puteti da culoare si un finisaj unic pentru:

 • Caroseria exterioara a masinii.
 • Blocul motor si capacul.
 • Supapa sau capac de brat rocker.
 • Gratar (daca este confectionat din aluminiu, otel sau metal).
 • Parti ale gazelor de esapament ale masinii, cum ar fi, distribuitoare de evacuare, scuturi termice si tevi.
 • Tablou de bord (nu foarte comun, dar in cazul utilizarii unuia din aluminiu adaptat).
 • Apararea barei de protectie, cunoscuta sub numele de “mataburros” (utilizata pe scara larga cu nuante izbitoare in masinile 4×4).

Asigura-te ca faci un proces bun inainte si in timpul aplicatiei!

Inainte de a incepe procesul de vopsire, este important ca, astfel incat sa poti profita la maximum de aceste vopsele, sa ai in vedere acesti pasi:

 1. Curatarea pieselor: asigura-te ca suprafata care urmeaza sa fie vopsita nu are niciun tip de impuritate.
 1. Procesul de fosfatizare: obiectele sunt scufundate in lichid fosfatic. Acest lucru va face mai usor pentru ca  vopseaua sa adere la metal sau la orice alta suprafata. Si, astfel, sa dea o rezistenta mai mare. Poti vedea detalii pe Electrostatica.
 1. Clateste: Dupa 45 de minute in care obiectul este scufundat in lichid, scufunda-l intr-un altul pentru a clati ceea ce a ramas din lichidul anterior.
 1. Uscare: dupa acest proces trebuie sa usuci foarte bine suprafata.
 1. Pictura: dupa finalizarea tuturor pasilor anteriori, poti incepe pictura. In aceasta procedura, o combinatie de pulbere uscata, rasini de protectie si pigmenti de culoare sunt folosite pentru a acoperi suprafata care urmeaza sa fie vopsita. In interiorul unei cabine speciale.
 2. Pentru a atinge acest scop, este necesar sa se utilizeze un cuptor de intarire. Acest lucru dizolva acoperirea si creeaza acel finisaj care distinge aceasta vopsea. La o temperatura cuprinsa intre 180 ° si 200 ° C timp de 20 de minute.
 3. Aceasta tehnica va face ca piesele auto care pot fi vopsite cu vopsea electrostatica, sa arate perfect finisate. Furnizarea de culori care realizeaza doar aceasta tehnica si o durabilitate care  va economisi bani pentru o lunga perioada de timp.
 4.  Atat pentru a evita coroziunea, zgarieturile, cat mai ales pentru aspectul estetic pe care il va avea masina ta.

Cum se vopsesc suprafetele metalice?

Cel mai mare dezavantaj al procesului de galvanizare este costul acestuia. In timp ce galvanizarea la cald (HDG) poate fi mai ieftina pentru acoperirea structurilor mari de otel, poate fi mai putin rentabila pentru piesele mai mici, cum ar fi piulitele si elementele de fixare . (Pentru a afla mai multe, cititi Galvanizarea la cald vs. Galvanizarea la rece: Care este diferenta? ) In plus, suprafetele galvanizate au un aspect cenusiu plictisitor care poate sa nu fie placut din punct de vedere estetic pentru unele aplicatii.

Galvanizarea , cunoscuta si sub denumirea de electrodepunere , implica depunerea unui strat subtire de metal pe suprafata altui metal. In timpul galvanizarii, ambele metale sunt plasate intr-o solutie electrolitica. Metalul de acoperit actioneaza ca anod , in timp ce metalul de acoperire actioneaza ca catod . Un curent electric este aplicat celulei electrolitice , determinand deplasarea ionilor metalici de la catod la anod, formand astfel invelisul. (Aflati mai multe despre galvanizare in Interviu cu Jane Debbrecht, Introducere in galvanizare .)

Galvanizarea ofera o rezistenta excelenta la coroziune si poate imbunatati unele dintre proprietatile mecanice ale metalului . Galvanizarea produce, de asemenea, un finisaj de suprafata placut din punct de vedere estetic, facandu-l ideal pentru acoperirea bijuteriilor si ornamentelor.

Cu toate acestea, galvanizarea poate produce grosimi de acoperire neuniforme, ceea ce o face nepotrivita pentru aplicatii de inalta precizie. De asemenea, procesul in sine are numeroase cerinte si este prea costisitor pentru a fi utilizat la scara industriala.

Compusii potential toxici si nocivi sunt utilizati ca electroliti in procesul de galvanizare. Prin urmare, trebuie sa aveti grija atunci cand aruncati substantele chimice electrolitice pentru a evita contaminarea mediului. Este important sa fie selectata corect metoda de vopsire tinand cont de toate detaliile.

0 Shares
You May Also Like