Ce trebuie sa stii despre hernia de disc

Ce trebuie sa stii despre hernia de disc?

0 Shares
0
0
0

Discurile intervertebrale sunt perne plasate intre fiecare vertebra care permit miscarea prin absorbtia socurilor. Acestea sunt alcatuite dintr-un inel periferic fibros numit inel si o parte centrala mai gelatinoasa, nucleul, care este capabil sa se deformeze si sa reziste la compresie.

Aceasta separare intre partile periferice si cele centrale devine mai putin pronuntata odata cu varsta. Sub efectul varstei, al fumatului, al traumatismelor repetate si al factorilor genetici, discul devine fragil si se deshidrateaza.

O hernie de disc, reprezentata schematic printr-un disc fisurat sau rupt intre doua vertebre, poate fi legata de imbatranirea naturala a coloanei vertebrale, precum si de solicitarile grele si repetitive la care este supusa coloana vertebrala. Discurile intervertebrale sunt flexibile si actioneaza ca amortizoare in timpul miscarii.

Circumferinta discului, numita annulus fibrosus, este dura si flexibila si poate fi impinsa in nucleul pulpos moale, asemanator gelului. Din punct de vedere anatomic, are ca rezultat o pierdere progresiva a inaltimii spatiului intervertebral si o ingustare progresiva a canalului spinal care contine maduva spinarii. Radacinile nervoase de la fiecare nivel vor deveni mai inguste si mai mult sau mai putin comprimate, ceea ce poate provoca durere.

Cauze

Pe masura ce discurile pierd apa din cauza imbatranirii sau a unei boli, ele pierd din inaltime, ceea ce apropie vertebrele. Trecerea nervilor prin coloana vertebrala devine mai ingusta. Cand se intampla acest lucru, discurile nu mai absorb socurile la fel de bine, in special atunci cand mergeti, alergati sau sariti.

Uzura naturala, o postura proasta si miscarile necorespunzatoare pot, de asemenea, sa slabeasca discul, provocand degenerarea acestuia. O hernie de disc poate aparea, de asemenea, ca urmare a unei miscari bruste a spatelui intr-o postura gresita. Discul slabit poate sa elibereze nucleul si sa provoace o hernie de disc.

Simptome

  • Compresia discului asupra radacinilor nervoase este cauza diferitelor simptome: sciatica, cand este vorba de o radacina lombara, si cervico-brahialgie, mai rar, cand hernia este cervicala.
  • calea de sciatica

Pe langa aceste doua simptome bine cunoscute ale herniei de disc, exista multe altele (lista nu este exhaustiva):

  • dureri la nivelul membrelor. Traiectoria durerii depinde de radacina comprimata de hernie;
  • senzatii de furnicaturi sau furnicaturi (parestezie), tulburari de sensibilitate (disestezie) care pot merge pana la pierderea completa a sensibilitatii (anestezie). Zona afectata depinde de radacina afectata;
  • este posibila, de asemenea, pierderea partiala sau completa a fortei musculare;
  • Tulburarile sfincteriene sunt rare, dar posibile in cazul unor hernii de disc;
  • Presiunea exercitata de hernia de disc asupra radacinii se manifesta cel mai adesea prin durere.

Diagnostic

Diagnosticul herniei de disc incepe cu o examinare fizica a corpului, acordand o atentie deosebita zonelor dureroase, fie ca este vorba de gat, de spate sau de extremitati.

Medicul examineaza spatele pentru a verifica flexibilitatea si mobilitatea si pentru a detecta semnele ca radacinile nervoase sunt afectate de hernia de disc. Aceasta poate fi completata de o radiografie sau de o tomografie computerizata. Radiografia sau tomografia computerizata arata oasele si spatiul disponibil pentru maduva spinarii si radacinile nervoase. RMN-ul arata oasele si tesuturile moi, permitand vizualizarea compresiei nervoase.

Ce este de fapt hernia de disc?

Oasele (vertebrele) care formeaza coloana vertebrala din spate sunt amortizate de discuri . Aceste discuri sunt rotunde, ca niste perne mici, cu un strat exterior dur (inela) care inconjoara nucleul. Situate intre fiecare vertebra din coloana vertebrala, discurile actioneaza ca amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale.

O hernie de disc este un fragment din nucleul discului care este impins in afara inelarului, in canalul spinal printr-o ruptura sau o ruptura a inelarului. Discurile care devin hernie sunt de obicei intr-un stadiu incipient de degenerare. Canalul rahidian are spatiu limitat, care este inadecvat pentru nervul spinal si fragmentul de disc herniat deplasat. Datorita acestei deplasari, discul apasa pe nervii spinali, producand adesea dureri, care pot fi severe.

Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale. Herniile de disc sunt mai frecvente in partea inferioara a spatelui (coloana lombara), dar apar si la nivelul gatului (coloana cervicala). Zona in care se simte durerea depinde de ce parte a coloanei vertebrale este afectata.

O singura incordare excesiva sau o leziune poate provoca o hernie de disc. Cu toate acestea, materialul discului degenereaza in mod natural odata cu imbatranirea, iar ligamentele care il mentin in loc incep sa slabeasca. Pe masura ce aceasta degenerare progreseaza, o incordare relativ minora sau o miscare de rasucire poate provoca ruperea unui disc.

Anumite persoane pot fi mai vulnerabile la probleme de disc si, ca urmare, pot suferi hernii de disc in mai multe locuri de-a lungul coloanei vertebrale. Cercetarile au aratat ca o predispozitie pentru hernie de disc poate exista in familiile cu mai multi membri afectati.

Simptomele variaza foarte mult, in functie de pozitia herniei de disc si de dimensiunea herniei. Daca hernia de disc nu apasa pe un nerv, pacientul poate avea o durere de spate scazuta sau deloc. Daca este apasat pe un nerv, poate exista durere, amorteala sau slabiciune in zona corpului catre care se deplaseaza nervul. In mod obisnuit, o hernie de disc este precedata de un episod de lombalgie sau de o istorie lunga de episoade intermitente de lombalgie.

0 Shares
You May Also Like