Cum sa alegem cosul de fum pentru semineu?

Cum sa alegem cosul de fum pentru semineu?

0 Shares
0
0
0

Daca doresti sa-ti incalzesti casa prin intermediul unui semineu, un cos de fum este un element esential pentru siguranta si eficienta sistemului de incalzire. Un cos de fum bun va avea o performanta inalta, va fi durabil si va arata bine in exteriorul casei.

Pentru a avea un bun cos semineu pentru semineul tau, trebuie sa tii cont de cateva aspecte importante:

Materialul din care este realizat: materialele cele mai frecvent utilizate pentru cosurile de fum sunt otelul inoxidabil, fonta si ceramica. Otelul inoxidabil este un material durabil si rezistent la coroziune, insa poate fi mai scump decat alte optiuni. Fonta este, de asemenea, durabila, insa poate fi mai greu de manevrat si poate avea un aspect mai putin elegant. Ceramica este o optiune eleganta, dar poate fi fragila si poate necesita intretinere mai frecventa.

Forma si dimensiunea: cosurile de fum moderne au forme rotunde, cilindrice sau conice, care se integreaza usor in arhitectura casei. Dimensiunea cosului de fum trebuie sa fie potrivita pentru semineul tau, astfel incat sa poata evacua eficient gazele arse. Este important sa ai un cos de fum suficient de mare pentru a face fata volumului de gaze generate de semineu, dar nu atat de mare incat sa ocupe prea mult spatiu in exteriorul casei.

Sistemul de fixare: cosurile de fum moderne au sisteme de fixare care le permit sa fie instalate usor si rapid, fara a necesita prea multe modificari la cladire. Asigura-te ca alegi un cos de fum cu un sistem de fixare solid si durabil, care sa asigure stabilitatea cosului pe termen lung.

Finisarea: cosurile de fum moderne au o finisare neteda si o culoare uniforma, care le face sa se integreze usor in peisajul urban.

Certificarea: asigura-te ca cosul de fum ales are toate certificatele necesare si ca respecta standardele de siguranta si eficienta. Un cos de fum certificat va functiona mai bine si va fi mai sigur decat unul care nu este certificat.

Pretul: cosurile de fum variaza foarte mult in functie de materialul din care sunt realizate, dimensiunea si sistemul de fixare. Asigura-te ca alegi un cos de fum care se incadreaza in bugetul tau, dar in acelasi timp nu compromite calitatea si siguranta.

Asistenta post-vanzare: asigura-te ca alegi un cos de fum de la o companie care ofera asistenta post-vanzare, in cazul in care ai probleme cu el. De exemplu, daca cosul de fum are nevoie de reparatii sau intretinere, trebuie sa existe o persoana de contact la care sa poti apela pentru a obtine ajutor.

In concluzie, orice cos de fum ai alege pentru semineul tau, nu uita ca trebuie sa tii cont de materialul din care este realizat, forma si dimensiunea, sistemul de fixare, finisarea, certificarea, pretul si asistenta post-vanzare. Asigurandu-te ca iei in considerare aceste aspecte, vei putea alege un cos de fum care sa fie durabil, eficient si sa se integreze usor in arhitectura casei tale. Alegerea pe care o faci va trebui sa fie foarte bine gandita, deoarece este important sa faci o alegere pe termen lung!

Cum au aparut cosurile de fum

Cosul de fum – fie ca este o declaratie falnica a bogatiei Tudor sau o stiva moderna modesta – este pe cale sa-si asume rolul esential in cursa anuala contra cronometru a lui Mos Craciun.

Permitand o intrare rapida si o evadare rapida pentru a grabi urmatoarea livrare, hornul si, prin extensie, semineul, au devenit o parte integranta a Craciunului. Dar hornul nu a fost intotdeauna o parte integranta a unei case. Arheologia experimentala sugereaza ca casele rotunde din Epoca Fierului nu aveau o deschidere speciala pentru a lasa fumul sa scape, ci si-a gasit calea de iesire prin paie, actionand in acelasi timp ca un conservant si un respingator la indemana pentru insecte.

Timp de secole dupa aceea, cladirile s-au descurcat cu o gaura in acoperis sau perete. Cosurile asa cum le cunoastem astazi au inceput sa devina proprie incepand cu secolul al XVI-lea, pe masura ce lemnul a lasat treptat locul carbunelui. Cuvantul in sine deriva probabil din cheminée, vechea franceza pentru semineu, iar initial cosurile de fum au fost incadrate din lemn, desi, nu este surprinzator, putine dintre acele modele timpurii au supravietuit.

Pentru bogatii Tudor, cosurile de fum nu erau doar practice. Inalti, impodobiti si numerosi, ei au transmis un mesaj social important – nu numai ca proprietarii isi puteau permite o casa mare si luxoasa, dar aveau si banii necesari pentru a o incalzi. Astfel de monumente au servit si ca galerie pentru caramizii pentru a-si arata priceperea – am vandut odata o casa in Norfolk care avea nu mai putin de noua cosuri intr-un bloc, fiecare extrem de diferit.

Motivul pentru care Mos Craciun alege sa foloseasca hornul mai degraba decat usa din fata sau din spate este o chestiune de dezbatere. O explicatie este legata de mitologia nordica, care povesteste despre Odin care intra in case prin gaurile de fum la solstitiul de iarna. Un altul isi aminteste de Sfantul Nicolae din secolul al IV-lea care a ajutat o familie saraca aruncand monede de aur pe horn.

Oricare ar fi motivul, nu exista nicio indoiala ca vizitatorul nostru preferat de Craciun se confrunta cu o provocare. Pe masura ce incalzirea centrala a aparut ca mod obligatoriu din secolul al XX-lea, focurile deschise au iesit din moda si multe seminee au fost inchise. Acestea fiind spuse, in multe case, soba cu lemne a restabilit semineul ca punct focal al unei camere si, intr-adevar, ca un loc in care copiii sa-si atarna ciorapii de Craciun. Totusi, trebuie sa faca lucrurile putin mai complicate pentru Mos Craciun.

0 Shares
You May Also Like