Cand stii daca trebuie schimbate placutele de frana?

0 Shares
0
0
0

Daca esti la prima ta masina, cu siguranta ai o multime de intrebari despre partea mecanica. Pe langa reviziile periodice, ca sofer trebuie sa iti cunosti masina si cand stii daca trebuie schimbate placutele de frana?

Partea de mecanica reprezinta o mare problema pentru o multime de posesori auto. Mai ales daca vorbim de primul autoturism achizitionat, aici apar si mai multe probleme. Semnele pe care ti le da masina atunci cand se defecteaza masina, indica o problema sau mai multe. Fii atent la cum functioneaza masina pentru a evita o dauna totala sau un accident.

Placutele de frana se numara printre cele mai de baza piese ale autoturismului. Acestea asigura frecarea cu discurile de frana pentru oprirea sau incetinirea vehiculului.

Exista cateva detalii despre placutele de frana pe care ar trebui sa le stii, respectiv: acestea se schimba in perechi, sunt 3 feluri de placute frana (de metal, ceramice si organice), cand se franeaza, acestea pot ajunge la o temperatura de pana la 700 de grade. Un alt detaliu de care trebuie sa tii cont, este ca uzarea placutelor de frana se petrece mai repede daca discurile sunt uzate.

Daca masina este una uzuala, recomandarea verificarii placutelor de frana este la cel putin 3 luni. Daca schimbi doar discurile, va trebui sa schimbi si placutele. In caz contrar, evita folosirea masinii. Schimbarea acestora se face la uzare, aceasta depinzand de numarul de franari bruste, de folosirea franii de mana la temperaturi negative, dar mai ales de felul in care acestea sunt montate.

Cand stii daca trebuie schimbate placutele de frana?

Placutele de frana dau semne cand acestea trebuie schimbate, asadar trebuie sa fii atent la urmatoarele semne:

– Sunete ciudate in mers. Atunci cand se aude un scartait puternic sau nu, acesta se datoreza uzurii placutelor de frana

– Semnale luminoase din bord. In cazul masinilor cu sezor electronic de uzura, se va aprinde martorul pentru placute frana din bord.

– Vibratiile la franare. Cand incerci sa franezi si volanul vibreaza, ar trebui sa schimbi placutele de frana, dar mai intai sa arunci o privire si la sistemul de directie.

– Franele se blocheaza si jantele se supraincalzesc.

– Discurile de frana se deformeaza sau apar striatii pe ele. Aici intervine calitatea, schimba cat poti de repede discurile impreuna cu placutele de frana.

– Masina trage intr-o parte, chiar daca mergi drept. Un alt semn al sistemului de franare defect, este mersul ciudat al masinii. La fel ca si la vibratiile volanului, inainte de a schimba placutele de frana, verifica si sistemul de directie.

– Pedala de frana se apasa usor pana la maxim. Aceasta problema necesita revizia completa a masinii, fara indoiala! Cere ajutorul unui mecanic autorizat sau mergi cu masina la service.

Procesul de franare nu este atat de simplu precum pare. El depinde de mult mai multe comenzi si de sisteme. Placutele de frana sunt componente foarte importante ale masinii, acestea ocupandu-se de siguranta la volan a propriei persoane dar si a altor participanti in trafic.

0 Shares
You May Also Like