Ce este in interiorul telefonului meu inteligent?

Ce este in interiorul telefonului meu inteligent?

0 Shares
0
0
0

V-ati intrebat vreodata ce piese telefoane se regasesc in interiorul telefonului dvs? Ei bine, daca ati avut aceasta curiozitate, veti putea descoperi totul in urmatoarele randuri.

 1. Ecran

Poate cele mai evidente componente ale unui smartphone modern este afisarea acestuia si, in timp ce fiecare detaliu pe care il vedeti este la exterior, este de fapt o componenta interna a dispozitivului. Tehnologiile de afisare din smartphone-urile de astazi au doua tipuri principale:

 • Cele bazate pe LCD-uri (tehnologia IPS si variatiile acesteia);
 • Cele bazate pe LED-uri (AMOLED sau Super AMOLED si variatiile sale).
 1. Baterie

Bateriile telefoanelor folosesc, in mod normal, tehnologie cu litiu-ion care poate fi amovibil sau care nu poate fi indepartat in dispozitivele mobile. Cu aceste baterii, care reprezinta o componenta importanta a unui smartphone, nu va trebui sa va faceti griji cu privire la problemele de „calibrare” sau „testare” care au fost afectate de celulele pe baza de nichel.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca bateriile de generatie curenta nu sunt completate cu problemele proprii, iar utilizatorii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand manipuleaza si folosesc componente volatile ca acestea.

 1. „Sistem pe chip” sau SoC

SoC este poate cea mai importanta componenta prezenta intr-un smartphone, iar unii utilizatori ar putea sa o confunde ca fiind procesorul dispozitivului. Cu toate acestea, este mult mai mult decat atat; SoC-ul nu numai ca cuprinde CPU-ul smartphone-ului, dar GPU, modem LTE, procesor de afisare, procesor video si alte biti de siliciu care il transforma intr-un „sistem” functional intr-un telefon.

In timp ce s-ar putea sa vedeti telefoane care prezinta diferite SoC-uri de la Qualcomm, MediaTek, Samsung, Kirin-ul lui Huawei si chipset-urile dezvoltate de Apple, acestea folosesc aceeasi arhitectura de sistem de la ARM. ARM functioneaza nu numai producand propriile procesoare si GPU-uri, ci si acordand licenta arhitecturii de proiectare si sisteme altor companii, astfel incat sa poata folosi tehnologia lor pentru a face SoC-uri puternice si eficiente.

Unele companii folosesc, de asemenea, licente de arhitectura, astfel incat sa poata face procesoarele lor proprii pentru utilizare in smartphone-uri, atat timp cat sunt compatibile cu arhitectura de sistem ARM. Exemple de acestea vor fi chipset-urile facute la comanda de Apple care ruleaza nuclee de procesare Cyclone dezvoltate personalizat sau procesoarele Kryo de la Qualcomm.

 1. Memorie si stocare

Niciun smartphone nu poate functiona fara utilizarea RAM si memorie (stocarea sistemului). In primul rand, sa vorbim despre RAM; majoritatea dispozitivelor mobile sunt livrate cu LPDDR3 sau LPDDR4, in timp ce unele smartphone-uri high-end sunt livrate cu RAM LPDDR4X. „LP” inseamna „Putere scazuta” si reduce tensiunea totala a acestor cipuri, ceea ce le face extrem de eficiente si ofera telefoanelor mobile o durata mai mare de viata a bateriei.

LPDDR4 este mai eficient si mai puternic decat LPDDR3, in timp ce LPDDR4X este sfantul graal al RAM-ului, ceea ce duce la viteze si eficienta fara precedent. Totusi, LPDDR4X este mai scump pentru a le produce, motiv pentru care le vedeti doar in smartphone-urile emblematice. Cand vor fi introduse generatii mai noi de RAM, cum ar fi LPDDR5, atunci veti vedea inflorirea memoriei LPDDR4X in dispozitivele cu rang mediu.

In ceea ce priveste stocarea interna, aceasta exista ca memorie flash, de la 32 GB si poate merge pana la 256 GB pe unele telefoane. Desigur, intrucat cerintele utilizatorilor incep sa creasca rapid in functie de cantitatea de stocare pe care o folosesc, producatorii de telefoane vor creste exponential cantitatea de RAM prezenta in smartphone-uri.

Cand porniti dispozitivul pentru prima data, un lucru pe care il veti observa este ca spatiul de stocare publicitat nu este aceeasi valoare ca rularea pe telefon.

De exemplu, un telefon cu 64 GB spatiu de stocare va avea probabil intre 53-55 GB disponibile pentru uz personal. Ei bine, asta pentru ca sistemul de operare al smartphone-ului si aplicatiile preinstalate necesita acea memorie interna initiala.

 1. Modemuri

Intrucat smartphone-urile sunt doar telefoane la sfarsitul zilei, au nevoie de componente de comunicare pentru a primi si trimite mesaje text si apeluri. Acolo intra modemurile si fiecare producator SoC are propria sa marca de modemuri, iar aceasta include Qualcomm, Samsung, Huawei si alte cateva.

Acesti producatori se potrivesc, de asemenea, pentru a elibera cea mai rapida si eficienta categorie de cipuri LTE, deci daca ai intalnit termenul Cat. 9 modem LTE, acesta este cel mai rapid de acolo. Cu toate acestea, daca propria retea celulara nu accepta acel nivel de viteza, atunci nu are absolut nicio idee sa aveti cipuri atat de puternice in smartphone-uri.

Cu toate acestea, companiile vor face tot posibilul pentru a se asigura ca produc cele mai noi si mai bune jetoane din categoria lor dorita.

 1. Camera foto

Toate smartphone-urile sunt dotate cu o camera de fotografiere din fata si din fata. Un aparat foto al unui smartphone cuprinde trei parti principale:

 • Senzorul (care detecteaza lumina);
 • Obiectivul (componenta prin care trece lumina);
 • Procesorul de imagine.

Desi megapixelii de pe smartphone sunt inca o parte importanta a camerei, aceasta are o importanta mai mica decat o facuse cu ceva timp in urma. In schimb, factorul principal de limitare este senzorul camerei de telefon si cat de sensibil este cand lumina trece prin obiectiv.

Amintiti-va, fiecare senzor se comporta foarte diferit intr-un smartphone diferit, astfel incat fiecare imagine sau videoclip pe care il capturati va fi o variatie de contrast, acuratete de culoare, saturatie si alte cateva, in comparatie cu un telefon diferit. Majoritatea aplicatiilor de camera au setari manuale, astfel incat sa puteti captura o imagine sau un videoclip pe baza setarilor proprii, dar majoritatea dispozitivelor nu au o lista extinsa de controale.

Deoarece smartphone-urile au dimensiuni mici ale senzorului, acestea tind sa functioneze prost in zonele cu lumina scazuta. Acesta este un domeniu in care producatorii de senzori de camere au lucrat neincetat pentru a se imbunatati considerabil, dar au un drum lung inaintea lor.

 1. Senzori

Exista cinci senzori principali intr-un smartphone care ii permit sa va ofere aceasta functionalitate a unui „dispozitiv inteligent activat la atingere”. Numele tuturor acestor senzori si importanta lor au fost detaliate mai jos:

 • Accelerometru: utilizat de aplicatii pentru a detecta orientarea dispozitivului si miscarile acestuia, precum si pentru a permite functii precum agitarea telefonului pentru a schimba muzica.
 • Gyroscope: functioneaza cu accelerometrul pentru a detecta rotatia telefonului, pentru functii precum telefonul inclinat pentru a juca jocuri de curse sau pentru a viziona un film.
 • Busola digitala: ajuta telefonul sa gaseasca directia nord, pentru harti / navigare.
 • Senzor de lumina ambientala: Acest senzor poate seta automat luminozitatea ecranului in functie de lumina din jur si ajuta la conservarea duratei de viata a bateriei. Acest lucru ar explica, de asemenea, de ce luminozitatea smartphone-ului dvs. este redusa in medii cu lumina scazuta, astfel incat ajuta la reducerea incordarii asupra ochilor.
 • Senzor de proximitate: in timpul unui apel, daca dispozitivul este adus langa urechi, acesta blocheaza automat ecranul pentru a preveni comenzile de atingere nedorite.

Acum ca aveti mai multe informatii despre lucrurile complexe care se intampla in interiorul unui smartphone, puteti judeca achizitia viitoare prin compararea diferitelor componente diferite care sunt prezente in aceste dispozitive de calcul moderne.

0 Shares
You May Also Like