Ce sunt materialele biodegradabile?

Ce sunt materialele biodegradabile?

0 Shares
0
0
0

Materialele plastice biodegradabile se descompun complet in dioxid de carbon (CO2), apa (H2O) si biomasa atunci cand sunt compostate de microorganisme. In timpul fermentatiei, metanul (CH4) este produs pe langa dioxid de carbon, apa si biomasa.

Diversi parametri sunt importanti pentru procesul de degradare, inclusiv conditiile externe, cum ar fi temperatura, umiditatea, valoarea pH-ului, precum si grosimea stratului si suprafata obiectului.

Originea materiei prime, adica daca materiile prime fosile sau regenerabile au fost utilizate la fabricarea produsului, este irelevanta pentru biodegradabilitatea materialelor plastice.

Singurul factor decisiv pentru a determina daca un material este biodegradabil este structura chimica a acestuia. Numai daca microorganismele sau enzimele lor se pot despica si metaboliza complet moleculele care alcatuiesc plasticul poate fi biodegradabil.

Cand un plastic este considerat compostabil?

De asemenea, materialele plastice biodegradabile sunt considerate compostabile daca se descompun complet in apa, dioxid de carbon si biomasa in conditii definite intr-un sistem de compostare intr-o perioada specificata de timp, adica un ciclu de compostare al unei instalatii de compostare tehnica.

DIN EN 14995 specifica compostabilitatea materialelor plastice, in timp ce DIN EN 13432 se ocupa de compostabilitatea ambalajelor, dar criteriile privind compostabilitatea sunt aceleasi pentru ambele standarde. Pentru a respecta standardele de mai sus, un plastic sau ambalaj biodegradabil trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

  • Specificarea ingredientelor materialului.
  • Biodegradare (in testul de laborator cel putin 90% din material trebuie degradat in 6 luni).
  • Dezintegrarea, adica dupa compostare, este permisa dupa max. 12 saptamani cel mult 10% din greutatea originala uscata a materialului de testat pot fi continute intr-o fractiune de> 2 mm.
  • Verificarea calitatii compostului (de exemplu, folosind un test de crestere a plantelor).
  • Aditivii care sunt sub un procent din masa trebuie sa fie siguri pentru compostare.
  • Substantele reziduale ramase in ambalaj sau substantele posibile eliminate cu produsul trebuie sa fie inofensive pentru compostare.
  • Suma totala de compusi organici pentru care nu trebuie determinata biodegradarea nu trebuie sa fie mai mare de 5%.
  • Aditivii organici cu o fractie in masa> 1% din produs trebuie sa demonstreze cerintele aditivilor biodegradabili.
  • Daca toate aceste cerinte sunt indeplinite si testate in mod pozitiv de catre un organism de certificare aprobat, produsul poate purta „sigla OK a compostului” sau „logo-ul industrial compozibil DIN aprobat” ca simbol al compostabilitatii.

Fabricarea de bioplastice

Natura a furnizat modelul de reactii pentru a produce o mare varietate de polimeri. Fotosinteza de exemplu, creeaza mai intai glucoza din dioxidul de carbon (CO2), apa si energie solara si apoi diferiti biopolimeri sub forma de carbohidrati. Exemple importante sunt celuloza si amidonul.

Principiul de baza este legarea chimica a unor blocuri de constructii chimice mai mici (asa-numitele monomere) si construirea lor in macromolecule cu energie mare. Acestea servesc de obicei ca substante de sprijin sau de depozitare in plante.

Oamenii folosesc biopolimeri rezultati sub forma de amidon, lemn sau rasini de arbori inca din vremuri imemoriale ca aliment, unelte, imbracaminte sau materiale de constructie.

Biopolimeri modificati – semi-sintetici

Din secolul al XVII-lea, oamenii de stiinta naturali au inceput sa modifice chimic biopolimerii (de exemplu cauciuc, ulei de in sau celuloza) pentru a obtine noi proprietati.

Primele materiale plastice dezvoltate, cum ar fi cauciucul, linoleumul sau celuloidul, sunt de asemenea denumite plastic semi-sintetice si, datorita bazei lor de materii prime biogenice, sunt printre primele bioplastice.

Pe baza de fosile

Materiile prime fosile petrolul si gazul natural au devenit din ce in ce mai importante si in cele din urma au fost dezvoltate primele materiale plastice pe baza de fosile sau complet sintetice. Crearea materiilor prime fosile se bazeaza, de asemenea, pe transformarea materialelor naturale, sub presiune ridicata si temperaturi ridicate in interiorul pamantului, intr-un amestec bogat in energie de hidrocarburi.

Saci de deseuri organice compostabile

Sacii de deseuri organice sunt unul dintre cele mai obisnuite produse obtinute din materiale plastice compostabile, alaturi de pungi biodegradabile si compostabile.

Motivul pentru aceasta este beneficiul lor practic pentru consumatori. Deoarece in comparatie cu alte alternative, cum ar fi hartiile sau pungile de hartie, acestea fac in mod semnificativ mai usor colectarea deseurilor organice in gospodarie confortabil si curat.

Sacii si pungile de deseuri organice obtinute din materiale plastice compostabile sunt rezistente la rupere si se descompun complet in dioxidul de carbon, apa si mineralele din instalatiile de compostare. Conform regulamentului deseurilor organice, acestea pot fi eliminate prin intermediul cosului organic – cu conditia sa fie certificate conform DIN EN 13432. Acestea pot fi recunoscute prin „logo-ul compostabilitatii”.

In ciuda certificarii, multe municipalitati nu sunt sigure daca ar trebui sa permita pungile din materiale plastice compostabile din zona lor. Contextul este, pe de o parte, ca, uneori, exista diferente procedurale mari intre tipurile de plante de compostare.

Pe de alta parte, timpii de putrefactie in practica compostului sunt uneori considerabil mai mici decat cele 12 saptamani necesare in DIN EN 13432.

Consumul de materiale plastice biodegradabile si compostabile

Potrivit unui studiu de piata al Institutului Nova, in 2015 au fost utilizate 100.000 tone de materiale plastice biodegradabile si compostabile. Aproximativ 70% din produsele de pe piata sunt pungi si pungi compostabile, majoritatea fiind saci de deseuri organice si saci de transport. Al doilea mare grup de produse este ambalajul cu o cota de piata de 20%.

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…