Tot ce vrei sa stii despre un eco abdominal

Tot ce vrei sa stii despre un eco abdominal

0 Shares
0
0
0

Tot ce vrei sa stii despre un eco abdominalUn test de imagistica medicala folosit in mod obisnuit, ecografia abdominala poate fi prescrisa in multe situatii deoarece este o modalitate simpla, nedureroasa si sigura de a examina organele solide din abdomen si zona pelviana.

Ce este ecografia abdominala?

Ecografia abdominala se bazeaza pe utilizarea ultrasunetelor: trimise de sonda, acestea se reflecta pe peretii organelor si produc un ecou, ​​a carui revenire face posibila obtinerea de imagini.

Un eco abdominal Cluj este folosit pentru a explora organe din abdomen care sunt solide sau care contin lichid – ficatul, pancreasul, vezica biliara, caile biliare, rinichii, splina -, vasele de sange si organele din pelvis pentru ecografie abdomino-pelvina: uter si ovarele la femei, prostata si vezicule seminale la barbati.

Face posibila depistarea maselor abdominale anormale (ganglion, calcul) si deosebirea unei mase solide de o masa fluida (chist de exemplu).

Cum se efectueaza ecograful abdominal?

Ecografia abdominala se efectueaza intr-un spital sau cabinet de radiologie, de catre un medic, radiolog sau moasa (pentru ecografie de sarcina). Este o examinare nedureroasa si nu necesita nicio pregatire, in afara de a tine post minim 3 ore. In anumite situatii, poate fi necesar sa ai vezica plina: acest lucru va fi apoi specificat pe reteta.

Ecografia abdominala se efectueaza transcutanat, adica prin peretele abdominal, mai rar endocavitara (vagin sau rect) pentru a fi cat mai aproape de regiunea de examinat. Un gel rece este aplicat pe stomac pentru a facilita transmiterea ultrasunetelor. Apoi, practicantul trece sonda cu ultrasunete pe stomac, pentru a obtine diferite imagini in sectiune transversala retransmise pe un ecran.

Cand se efectueaza o ecografie abdominala?

O ecografie abdominala poate fi comandata in prezenta durerilor abdominale. Face posibila diagnosticarea diferitelor patologii pe diferite organe ale abdomenului:

  • pietre la vezica biliara;
  • ciroza, ficat gras, chist, tumora hepatica;
  • dilatarea sau obstructia tractului biliar;
  • pancreatita, chisturi in pancreas, fibroza;
  • fibroza, necroza, ruptura splinei;
  • ganglioni limfatici intraabdominali (limfadenopatie);
  • tromboza vaselor;
  • pietre la rinichi, marirea rinichilor;
  • ascita (prezenta lichidului in cavitatea abdominala).

In timpul sarcinii, ecografia abdominala face posibila urmarirea bunei cresteri a fatului si depistarea anumitor anomalii morfologice. In monitorizarea clasica a sarcinii se recomanda, asadar, trei ecografii.

Cum se efectueaza o ecografie abdominala?

Odata ce pacientul este plasat in decubit dorsal, cu stomacul descoperit pana la baza pelvisului, operatorul (radiolog sau medic instruit) induce un asa-numit gel conductiv pe pielea stomacului pentru a facilita trecerea ecografiei prin piele si pana la organele abdominale si structuri solide precum si alunecarea sondei emitatoare conectata la aparatul care capteaza imaginile. O va misca exercitand o presiune usoara. El poate cere pacientului sa-si tina respiratia pentru cateva momente.

Rezultatele

Pozele si raportul cu ultrasunete sunt date in aceeasi zi. In functie de rezultatele ecografiei, pot fi prescrise si alte examinari pentru clarificarea diagnosticului: scanner, RMN, laparoscopie.

Ecografia abdominala este dureroasa?

Nu, ecografia abdominala este un test imagistic complet nedureros. Este posibil sa simti  o senzatie de frig din cauza gelului care este indepartat la sfarsit. Acest examen este foarte des folosit din cauza costului redus, sigurantei si utilitatii pentru studiul organelor abdominale.

 

0 Shares
You May Also Like