Drumul pana la albume foto personalizate

Drumul pana la albume foto personalizate

0 Shares
0
0
0

Astazi avem mai multe tipuri de fotografie si toti putem comanda albume foto personalizate, dar cum s-a ajuns la rezultatul din prezent?

Istoria fotografiei a inceput in antichitate indepartata odata cu descoperirea a doua principii critice; proiectia imaginii camerei obscura si observatia ca anumite substante sunt vizibile modificate prin expunerea la lumina. In afara de un proces fotografic, dar nerecunoscut, folosit pe Giulgiul din Torino, nu exista artefacte sau descrieri care sa indice nici o incercare de a captura imagini cu materiale sensibile la lumina inainte de secolul al XVIII-lea.

In jurul anului 1717, Johann Heinrich Schulze a capturat literele de taiere pe o sticla sensibila la lumina, dar se pare ca niciodata nu s-a gandit sa faca rezultatele durabile. In jurul anului 1800, Thomas Wedgwood a realizat prima incercare fiabil documentata, desi nu a reusit sa surprinda imaginile camerei in forma permanenta. Experimentele sale au produs fotograme detaliate, dar Wedgwood si asociatul sau, Humphry Davy, nu au gasit nici o modalitate de a repara aceste imagini.

La mijlocul anilor 1820, Nicéphore Niépce a reusit pentru prima data sa repare o imagine capturata cu o camera foto, dar au fost necesare cel putin opt ore sau chiar cateva zile de expunere in camera, iar cele mai vechi rezultate au fost foarte crude. Asociatul lui Niépce, Louis Daguerre, a continuat sa dezvolte procesul daguerreotipului, primul proces fotografiat public si viabil din punct de vedere comercial. Daguerreotipul a necesitat doar cateva minute de expunere in camera si a produs rezultate clare, detaliate fin. Detaliile au fost introduse ca un dar pentru lume in 1839, o data general acceptata ca an de nastere a fotografiei practice.

Procesul daguerotipic pe baza de metale a avut in curand o anumita concurenta din partea proceselor negative de tip carotip de tip hartie si de tip sare inventate de William Henry Fox Talbot. Inovatiile ulterioare au facut fotografia mai usoara si mai versatila. Materialele noi au redus timpul necesar expunerii camerei de la minute la secunde si, eventual, la o mica fractiune de secunda; noile medii fotografice au fost mai economice, mai sensibile sau mai convenabile, inclusiv filme de roll pentru uz casual de catre amatori. La mijlocul secolului al XX-lea, evolutiile au permis amatorilor sa faca fotografii atat in ​​culori naturale, cat si in alb-negru.

Introducerea comerciala a camerelor electronice digitale pe computer in anii 1990 a revolutionat curand fotografia. In timpul primului deceniu al secolului XXI, metodele fotochimice traditionale pe baza de film au fost din ce in ce mai marginalizate, deoarece avantajele practice ale noii tehnologii au devenit apreciate pe scara larga, iar calitatea imaginii camerelor digitale la preturi moderate a fost imbunatatita continuu. Mai ales ca aparatele foto au devenit o caracteristica standard pe telefoanele inteligente, fotografiile (si publicarea instantanee a acestora online) au devenit o practica ubijuita de zi cu zi din intreaga lume.

Un fenomen natural, cunoscut sub numele de camera obscura sau o imagine de orificiu, poate proiecta o imagine (inversa) printr-o mica deschidere pe o suprafata opusa. Acest principiu poate fi cunoscut si folosit in vremuri preistorice. Cea mai veche inregistrare scrisa despre camera obscura se gaseste in scrierile chineze numite Mozi, dateaza din secolul IV i.en. Pana in secolul al XVI-lea, camera obscura a fost folosita in principal pentru a studia optica si astronomia, in special pentru a urmari in conditii de siguranta eclipsele solare fara a deteriora ochii. In ultima jumatate a secolului al XVI-lea au fost dezvoltate cateva imbunatatiri tehnice: o lentila (biconvexa) in deschidere (prima data descrisa de Gerolamo Cardano in 1550) si o diafragma care restrictioneaza diafragma (Daniel Barbaro in 1568) a dat o imagine mai stralucitoare si mai clara.

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…