Dizolvarea unei societati comerciale

Dizolvarea unei societati comerciale

0 Shares
0
0
0

Exista in Romania o multime de tineri care isi doresc sa aiba propria lor afacere, asa ca aleg sa investeasca in diferite domenii de activitate banii pe care i-au adunat in ultimii ani.

De precizat este faptul ca exista situatii in care totul functioneaza conform planului iar afacerile pornite au succesul mult visat. Din pacate insa pentru unii antreprenori, lucrurile nu merg asa cum au sperat, asa ca singura solutie pe care o au consta in contactarea unei firme de specialitate care presteaza servicii de dizolvare lichidare societate, pentru a le inchide firma.

In cele ce urmeaza in acest articol vom discuta pe scurt despre dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale, insa antreprenorii care au avut o afacere, in cazul in care au ajuns in acest punct, cu siguranta nu trebuie sa renunte.

Nu spune nimeni ca daca au avut o afacere care nu a avut succesul dorit, acestia nu pot fi antreprenori de succes. Acestia pot incerca din nou, si poate ca a doua oara va fi cu noroc, sau poate vor ajunge din nou in acelasi punct de a avea nevoie de o firma care sa se ocupe de dizolvarea societatii comerciale.

Lichidarea unei firme reprezinta un subiect delicat, iar acest lucru se datoreaza faptului ca, pe langa aspectele pur comerciale ale acestui demers, mai exista deasemenea si o serie de implicatii de natura morala, care sunt reprezentate mai intai de toate de legatura emotionala a asociatilor cu firma in care si-au investit munca dar si banii si timpul.

Motivele pentru care o firma poate ajunge in prima faza in punctul de dizolvare, iar mai apoi in punctul de lichidare, pot fi diferite de la caz la caz si pot sa faca de exemplu referire la imposibilitatea platii unor creante, sau la decizia asociatilor de dizolvare si lichidare a firmei, dupa care se trece la impartirea patrimoniului.

Dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale sunt diu termeni diferiti, insa amandoi fac referire la acelasi proces economic in urma caruia societatile comerciale isi inceteaza activitatea.

Atunci cand discutam despre dizolvarea societatilor comerciale trebuie sa precizam ca aceasta se refera la operatiunile de declansare ale procesului si asigura premisele lichidarii patrimoniului social. Prin aceste operatiuni de declansare a procesului se intelege hotararea de dizolvare a firmelor si aducerea la cunostinta tuturor celor interesati.

In ceea ce priveste hotararea de dizolvare a societatilor comerciale, important de mentionat este faptul ca aceasta este luata de catre Adunarea Generala a Asociatilor, sau poate fi luata deasemenea de catre Instanta Judecatoreasca.

Un amanunt foarte important este acela ca prin dizolvarea societatii comerciale, aceasta nu este desfiintata ci continua sa existe, insa doar pentru operatiunea de lichidare.

Dizolvarea unei societati comerciale din punct de vedere juridic, este reglementata de catre legea nr.31/1990.

In ceea ce priveste cauzele care duc la dizolvarea societatilor comerciale, acestea sunt motivele, situatiile sau imprejurarile legale sau de fapt care au ca si efect dizolvarea fiecarei forme societare.

Conform articolului 227, alineatul 1 din Legea nr.31/1990, o societate comerciala se dizolva prin:

  • declararea nulitatii societatii comerciale;
  • trecerea timpului stabilit in ceea ce priveste durata societatii comerciale;
  • hotararea adunarii generale;
  • imposibilitatea atingerii obiectivului de activitatea la societatii comerciale sau realizarea acestuia;
  • hotararea tribunalului la cererea unuia dintre asociati;
  • motive temeinice precum conflicte grave intre asociati, din cauza carora firma nu poate functiona;
  • insolventa societatii comerciale;
0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…