Divortul in Romania

0 Shares
0
0
0

Exista o multime de exemple negative si in Romania, in care sotii ajung sa divorteze fie la foarte scurt timp dupa casatorie, fie dupa ce au petrecut mai mult timp impreuna.

In continuarea acestui articol vom discuta despre cele mai des intalnite motive de divort Romania, si vom vedea totodata care sunt tipurile de divort care se practica in Romania.

Unele dintre cele mai frecvent mentionate motive pentru divort includ:

Un sot care se muta din casa fara cunostinta sau consimtamantul celuilalt sot (Acest lucru nu se aplica sotilor care fug de violenta in familie);

  • Cazuri dovedite de infidelitate sexuala;
  • Abuzul de droguri sau alcool;
  • Abuz domestic;
  • Pedeapsa cu inchisoarea;
  • Boala incurabila din cauza careia nu mai poate continua casnicia.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai comune motive pentru divort in Romania. De mentionat este faptul ca exista diferite tipuri de divort, care in functie de anumite aspecte li se potrivesc celor care intentioneaza sa divorteze.

Exista de exemplu divortul prin acord, care conform art. 373 din Noul Cod civil se pronunta atunci cand sotu si sotia cad de acord sa divorteze, iar unul formuleaza cererea de divort, iar celalalt accepta pe loc termenii.

In aceasta situatie, instanta nu stabileste culpa nici pentru sot si nici pentru sotie atunci cand incheie casatoria, si nici nu este nevoie ca sotii sa prezinte motive de divort, si nu sunt necesari nici martori.

Exista divorturi din motive temeinice, care conform aceluiasi articol din Noul Cod Civil, poate fi pronuntat atunci cand raporturile dintre soti sunt grave si iremediabil vatamate. Se pronunta astfel divortul atunci cand exista motive temeinice, cand unul dintre soti este vatamat grav de catre celalalt sot si cand se stabileste ca nu mai poate continua casatoria.

In acest caz este necesara culpa sotilor, cat si dovedirea faptului ca raporturile dintre acestia sunt grave si iremediabil vatamate iar casatoria nu mai poate fi posibila.

Exista deasemenea divort din culpa comuna, iar acesta are loc atunci cand din probatoriul administrat, instanta stabileste ca vina este a ambilor soti. In acest caz, sunt necesare interogatorii, inscrisuri si martori.

Exista situatii in care se ajunge la divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti, iar aici reclamantul trebuie sa vina cu dovezi clare precum relatii extra conjugale, violenta in familie, alcoolism, consum de droguri, etc. Toate aceste motive trebuiesc dovedite de catre sotul reclamant, iar probele administrate trebuie sa arate faptul ca este imposibil de continuat casatoria.

Divortul in caz de separare se practica in Romania, atunci cand unul dintre soti a plecat de acasa de cel putin 2 ani de zile. In acest caz, este necesar ca unul dintre soti sa formuleze cererea de divort.

Este necesar in acest caz sa se demonstreze ca a avut loc o separare intre soti de cel putin 2 ani de zile, iar in acest timp nu s-a incercat reluarea convietuirii impreuna a sotilor. In acest caz sunt necesare probe precum martori sau inscrisuri.

Exista deasemenea situatii in care unul dintre soti este bolnav, atat de bolnav incat nu mai poate continua casnicia. In acest caz se ajunge la divort din motive de sanatate, iar cererea poate fi introdusa doar de catre sotul bolnav, in timp ce boala acestuia trebuie sa fie atat de grava incat sa nu mai faca posibila continuarea casatoriei.

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…