Ce este un sistem septic?

Ce este un sistem septic?

0 Shares
0
0
0

Un sistem septic este un sistem eficient de tratare a apelor uzate subterane. Deoarece sistemele septice trateaza si elimina apa uzata menajera la fata locului, iar aceste sisteme sunt adesea mai economice decat sistemele centralizate de canalizare din zonele rurale unde dimensiunile loturilor sunt mai mari si casele sunt distantate foarte mult. Sistemele septice sunt, de asemenea simple in ceea ce priveste designul, ceea ce le face in general mai putin costisitoare de instalat si de mentinut.

Dat fiind faptul ca discutam despre aceste sisteme folosite in zonele in care nu exista retea de canalizare, de regula ele vor fi instalate in curtea din spatele casei, asa ca nu este nevoie de saparea unor santuri sau de distante mari de canale, motiv pentru care aceste sisteme septice nu sunt nici daunatoare pentru mediu.

Un sistem septic este format din doua parti principale, iar acestea sunt un rezervor septic si un camp de scurgere. Rezervorul septic este o cutie etansa la apa, de obicei din construita din beton sau din fibra de sticla, cu o conducta de admisie si evacuare. Apele uzate curg de la casa pana la rezervorul septic prin conducta de canalizare.

Rezervorul septic trateaza apa uzata in mod natural, tinandu-o in rezervor suficient de mult timp pentru a se separa solidele si lichidele. Apa uzata formeaza trei straturi in interiorul rezervorului. Solidele mai usoare decat apa (cum ar fi unsorile si uleiurile) plutesc in partea superioara a bazinului formand un strat de gunoi. Solidele mai grele decat apa se depun in fundul rezervorului, formand un strat de namol. Acest lucru lasa un strat intermediar de ape reziduale partial clarificate.

Straturile de namol si de gunoi raman in rezervorul septic unde bacteriile s-au gasit natural in activitatea de epurare a apelor uzate, pentru a sparge solidele. Namolul si praful care nu pot fi defalcate sunt retinute in rezervor pana cand pompa este pompata. Stratul de lichid clarificat curge din rezervorul septic in campul de drenaj sau intr-un dispozitiv de distributie, care ajuta la distribuirea uniforma a apei uzate in campul de scurgere.

Un camp de scurgere standard (cunoscut si ca un camp de lesiere, un camp de eliminare sau un sistem de absorbtie a solului) reprezinta de fapt o serie de transee sau un pat captusit cu pietris sau nisip si care este ingropat la un metru sub suprafata solului.

Tevile perforate sau dalele de scurgere trec prin santuri pentru a distribui apa uzata. Statia de epurare trateaza apa uzata, permitandu-i sa se scurga incet din tevi in pietris si in jos prin sol. Pietrisul si solul actioneaza ca filtre biologice.

Daca detineti un sistem septic, este important ca acesta sa fie intretinut corespunzator. Cat de des trebuie sa pompezi solidele din rezervorul septic depinde de trei factori majori:

  • numarul de persoane din gospodaria dvs.;
  • cantitatea de ape reziduale generate (in functie de numarul de persoane din gospodarie si de cantitatea de apa utilizata);
  • volumul de solide din apele reziduale (de exemplu, utilizarea unui gunoi va duce la cresterea cantitatii de solide).

Desi campul de absorbtie a rezervoarelor septice, in general, nu necesita intretinere, trebuie sa respectati urmatoarele reguli pentru a va proteja si prelungi viata functionala:

  • Nu conduceti peste campul de absorbtie cu autoturisme, camioane sau echipamente grele.
  • Nu plantati copaci sau arbusti in zona campului de absorbtie, deoarece radacinile pot intra in linii si le pot conecta.
  • Nu acoperiti campul de absorbtie cu suprafete dure, cum ar fi betonul sau asfaltul. Iarba este cea mai buna acoperire, deoarece va ajuta la prevenirea eroziunii si va ajuta la eliminarea excesului de apa.

Un amanunt foarte important de care trebuie sa tineti cont este acela ca trebuie sa evitati sa aruncati in scurgere sau in toaleta servetele umede, hartie igienica sau alte obiecte care pot duce la indundarea canalizarii, pentru ca in caz contrar veti avea nevoie de servicii de desfundare canalizare.

Deasemenea, nu este indicat sa aruncati in toaleta substante chimice care ar putea contamina apele de suprafata si subterane, cum ar fi: vopsele, lacuri, diluanti, uleiuri uzate, solutii fotografice sau pesticide.

Pentru a evita cheltuielile inutile, este indicat sa nu aruncati in sistemul de scurgere sau in toaleta nici macar tigari, grasimi, uleiuri, prosoape de hartie, etc.

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…