Ce este spondiloza lombara?

Ce este spondiloza lombara?

0 Shares
0
0
0

Pentru cei care nu stiu, spondiloza lombara este o afectiune degenerativa care se dezvolta treptat in timp, fiind mai frecventa la persoanele mai in varsta. Aceasta conditie poate fi mentionata, de asemenea, ca osteoartrita spinala.

Aceasta se datoreaza uzurii si ruperii oaselor care se intampla din miscarea obisnuita de zi cu zi. Coloana inferioara este alcatuita din structuri asemanatoare discului, care sunt amortizate prin sectiuni asemanatoare gelului, intre ele.

Scopul acestor sectiuni este de a promova flexibilitatea si de a absorbi sarcina de stres aplicata asupra vertebrelor. Degenerarea acestor zone provoaca o pierdere de elasticitate si o tendinta de ruptura sau deteriorare. Daca acest tip de leziune are loc, poate duce la o stare denumita prolaps de disc, hernie disc sau un disc alunecat – o caracteristica comuna a spondilozelor lombare.

Cauze si factori de risc:

Imbatranirea este cauza cea mai comuna, deoarece trecerea timpului poate duce la modificari ale oaselor coloanei vertebrale si la diferite alte probleme. Din pacate, aceasta inseamna adesea ca boala este progresiva si ireversibila. Varsta de peste 40 de ani creste riscul de aparitie a spondilozelor lombare.

Miscari anormale ale coloanei vertebrale: Suprasolicitarea frecventa a spatelui, observata in timpul sportului sau a altei activitati fizice greoaie, poate duce la cresterea cantitatii de stres pe vertebrele lombare, ceea ce duce la raniri.

Genetic: cei predispusi genetic la oase si ligamente slabe pot prezenta un risc crescut de leziune a coloanei vertebrale lombare.

Stilul de viata: Anumite obiceiuri de stil de viata afecteaza integritatea oaselor. Fumatul, de exemplu, scade cantitatea de apa din discuri, care este necesara pentru a absorbi impactul.

Obezitatea: excesul de greutate pune sarcina suplimentara asupra articulatiilor zonei lombare, accelerand uzura si ruperea articulatiilor lombare.

Sederea prelungita: pune presiune asupra vertebrelor lombare.

Prejudiciul anterior: face ca unul mai susceptibil de a dezvolta spondiloza lombara.

Lipsa simptomelor de spondiloza lombara

Atunci cand simptomele apar, ele pot prezenta dureri variind de la usoare pana la severe, prezentand initial o rigiditate dimineata care dureaza mai mult de 30 de minute. Simptomele adaosului de spondiloza lombara includ:

 • Durere localizata;
 • Durerea dupa sederea prelungita;
 • Inrautatirea durerii dupa miscare repetata;
 • Spasme musculare;
 • Tendinta regionala;
 • Ameteli, amorteala la nivelul membrelor;
 • Slabiciune a membrelor afectate datorita posibilei comprimari nervoase.

Diagnosticarea spondilozelor lombare

Medicul dvs. va completa mai intai un istoric al vatamarii corporale, colectand indicii despre modul in care a aparut vatamarea particulara. Apoi, medicul va continua apoi sa o examinare fizica, testarea pentru miscare si verificarea pentru a vedea daca exista vreo durere cand se aplica presiune asupra zonei.

Un examen neurologic va permite, de asemenea, medicului sa evalueze nervii, puterea musculara si reflexele. Aceasta evaluare initiala va trebui sa fie completata de o testare diagnostica mai definitiva, care, in cazul spondilozelor lombare, se prezinta sub forma de teste de imagine. Urmatoarele sunt cateva dintre diferitele teste:

X-Ray: Poate sa arate pinteni ososi pe corpurile vertebrale ale coloanei vertebrale, ingrosarea articulatiilor fatetului si ingustarea spatiilor discului intervertebral.

Scanarea CT: Ofera un detaliu mai mare al imaginii si poate diagnostica ingustarea canalului spinal, daca este prezent.

RMN: arata cele mai detaliate ale oricaror teste anterioare mentionate, dar este, de asemenea, cel mai scump. Este ideal pentru vizualizarea discurilor intervertebrale, inclusiv a gradului de hernie de disc, daca este prezent.

SPECT: Scintigrafia osului computerizat cu tomografie computerizata cu emisie fotonica poate fi utilizata pentru a evalua in continuare pacientii cu suspiciune de spondiloliza.

Tratarea spondilozelor lombare

 • Tratamentul chiropractic;
 • Fizioterapie;
 • Medicamente antiinflamatoare / durere;
 • Exercitii de lumina, cum ar fi yoga sau aerobic de apa.

Exista, de asemenea, tratamente neconventionale pentru spondiloza lombara care includ:

 • Epidurali steroidieni;
 • Terapie manuala osteopatica;
 • Acupunctura.

Este important sa intelegem ca degenerarea discului spinal este o parte normala a imbatranirii, dar nu toate cauzele durerii de spate sunt rezultatul acestui lucru. Vorbind cu doctorul tau si facand niste teste, poti sa te pui pe picioare in cel mai scurt timp.

0 Shares
You May Also Like