Ce este Cardiologia: o imagine de ansamblu

Ce este Cardiologia: o imagine de ansamblu

0 Shares
0
0
0

Ce este Cardiologia: o imagine de ansambluDefinitie si prezentare generala

Cardiologia este ramura medicinii care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor sistemului cardiovascular, in special a inimii, venelor si arterelor. Considerata sub-specialitate in medicina interna, se concentreaza pe diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiovasculare care variaza de la defecte congenitale la boli de inima, inclusiv insuficienta cardiaca congestiva si boli coronariene.

Intre timp, cardiologii sunt medici Cardioclinic.ro specializati in cardiologie si sunt responsabili pentru managementul medical al diferitelor boli de inima. Ei efectueaza si interpreteaza teste diagnostice si efectueaza proceduri de interventie, inclusiv angioplastie. Sunt diferiti de chirurgii cardiaci care efectueaza proceduri invazive, cum ar fi chirurgia toracica si cardiaca.

Ce trateaza cardiologii

Printre bolile diagnosticate si tratate de medicii Cardioclinic.ro se numara:

 • Bolile cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza, anevrismul, tromboza venei profunde, varice si vasculita;
 • Defecte cardiace congenitale;
 • Tulburari ale circulatiei coronariene, inclusiv sindromul coronarian acut (ACS), angina pectorala (ischemie), ateroscleroza (acumularea placii in vasele de sange), boli coronariene, infarct miocardic si restenoza (ingustarea arterei coronare);
 • Tulburari ale valvelor cardiace, inclusiv valve aortice, mitrale, pulmonare si tricuspide;
 • Tulburari ale miocardului (muschii inimii), cum ar fi cardiomiopatia (deteriorarea miocardului) si ruperea miocardului;
 • Tulburari ale pericardului (captuseala exterioara a inimii), inclusiv efuziune pericardica, pericard si pericardita;

Tulburari legate sau care conduc la un stop cardiac, care include asistol (absenta activitatii electrice), tahicardie ventriculara fara impuls (fara puls) si fibrilare ventriculara;

 • Insuficienta cardiaca;
 • Tumorile primare ale inimii;
 • Hipertrofie ventriculara (stanga si dreapta).
 • Subspecialitati in cardiologie

Exista mai multe sub-specialitati in cardiologie, care includ:

 • Cardiologie nucleara – aceasta se concentreaza pe diagnosticarea corecta a bolilor cardiovasculare cu ajutorul infarctului, imagisticii planare, imagisticii cu perfuzie miocardica si SPECT (tomografie computerizata cu emisie unica de fotoni).
 • Cardiologie interventionala – studiul care presupune utilizarea tehnicilor intravasculare pe baza de cateter in tratarea bolii coronariene, afectiunilor congenitale cardiace si valvulare. Cardiologii interventionali efectueaza corectii congenitale ale defectelor cardiace, valvuloplastii, trombectomie coronariana si angioplastii.
 • Ecocardiografie – aceasta presupune utilizarea unor masini echipate cu tehnologie cu ultrasunete pentru a crea imagini ale camerelor inimii, valve si structuri din apropiere. Ecocardiografia este utilizata in identificarea infectiilor si a anomaliilor structurale ale valvelor cardiace.
 • Electrofiziologia cardiaca – aceasta implica studiul mecanismului curentilor electrici care apar in muschii inimii pentru a determina sanatatea inimii. Testele de electrofiziologie masoara semnalele electrice din inima si diagnostica ritmurile cardiace anormale (aritmii) si ritmul cardiac accelerat (tahicardie).

Cand sa vezi un cardiolog

Un cardiolog este specialistul potrivit pentru a vedea orice conditii ale inimii. Un medic generalist va va referi la un cardiolog daca observa simptome care sugereaza o afectiune cardiaca, care, de obicei, include dureri in piept, vraji ametitoare, respiratie sau oboseala inexplicabila. Cardiologul va necesita deseori teste speciale pentru a face un diagnostic inainte de a prezenta pacientilor cu optiuni de tratament.

La ce sa va asteptati intr-o vizita cardiologa

Cardiologul dvs. va examina mai intai istoricul medical si va efectua o examinare fizica amanuntita, care include verificarea tensiunii arteriale, a greutatii, a respiratiei si a batailor inimii. In functie de simptomele tale, se pot efectua teste suplimentare, inclusiv:

 • Teste de sange – pentru a exclude alte afectiuni sau boli de sanatate
 • Ecocardiograma – un test pentru vizualizarea structurii si functiei inimii
 • Test de stres – pentru a masura performanta inimii si limitarile acesteia
 • ECG Ambulatoriu – pentru a verifica ritmurile cardiace anormale
 • Cateterism cardiac – Un test in care un tub mic este plasat langa inima pentru a inregistra impulsuri electrice
 • Imagistica prin rezonanta magnetica cardiovasculara (IRM) – determina anomalii in functiile mecanice ale inimii
 • Monitorizare Holter – un aparat ECG portabil pentru monitorizarea continua a functiei inimii pentru o anumita perioada
 • Electrocardiografie – pentru a masura activitatea electrica a inimii

Rezultatele testelor sunt apoi interpretate pentru a determina un diagnostic corect si a recomanda cel mai potrivit plan de tratament pentru ameliorarea simptomelor. Cardiologii pot recomanda dieta adecvata, reabilitarea cardiaca, tehnici de interventie si modificari ale stilului de viata pentru a preveni debutul sau agravarea ulterioara a starii vasculare.

Pentru afectiuni mai grave ale simptomelor, cardiologii va pot recomanda sa consultati un chirurg cardiovascular daca este necesar un tratament invaziv.

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…