Durerea de spate – recuperare

0 Shares
0
0
0

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate. Patru din cinci adulți vor experimenta dureri lombare semnificative la un moment dat în timpul vieții. Există multe cauze ale durerii de spate, însă cea mai probabilă cauză a durerii de spate este o întindere musculară sau ligamentară și lipsa generală de mișcare.

Înainte de a începe să vorbim despre modalități prin care vă puteți ameliora durerea de spate, este important să vă asigurați că nu suferiți de ceva mai grav care necesită o îngrijire medicală imediată. Kinetoterapia este un tratament eficient pentru majoritatea problemelor lombare, dar mai întâi trebuie să ne asigurăm că nu aveți probleme mai grave.

Simptome

Dacă v-ați accidentat la spate recent și vă confruntați cu oricare dintre următoarele simptome, vă rugăm să consultați imediat medicul dumneavoastră sau un fizioterapeut:

  • incontinență;
  • febră, frisoane, transpirații nocturne;
  • pierdere în greutate inexplicabilă;
  • durere intensă chiar și în poziţia culcat;
  • durere severă care coboară pe picior;
  • aţi avut recent o traumă majoră din cauza căderii sau aţi fost implicat într-un accident de mașină.

Dacă nu vă confruntați cu niciuna dintre simptomele menționate anterior, este foarte probabil să aveți de-a face cu o întindere minoră a ligamentelor. Când ligamentele se încordează sau se întind excesiv, acestea provoacă durere și, spre deosebire de mușchi, necesită mai mult timp pentru a se vindeca.

Cauzele întinderii de ligamente

Întinderea ligamentară apare cel mai frecvent din următoarele cauze:

  • Biomecanică slabă – mişcări defectuoase şi/sau tehnică slabă de exerciţiu;
  • Inactivitate – prea mult timp petrecut în poziții care exercită presiune excesivă asupra ligamentelor și articulațiilor spatelui;
  • Formă fizică slabă a spatelui.

Cum să creşteţi forţa muşchilor spatelui inferior

Pentru a construi un nucleu puternic și funcțional, va trebui să includeți în programul de fitness o varietate de exerciții care provoacă mușchii de bază în moduri diferite.

În funcție de nivelul actual de pregătire și de intensitatea durerii, ar putea fi necesar să începeți cu exerciții de bază efectuate în poziţia întins și să vă concentrați mai întâi pe controlul și activarea motorie înainte de a trece la exerciţii mai avansate. Va trebui să învăţați care este cu adevărat poziția neutră și cum se simte când aveţi această poziție neutră a coloanei vertebrale.

De aici veți trece la diferite variante de flotări, cum ar fi flotarea frontală și flotarea laterală. Odată ce aceste exerciții devin ușoare, veți trece la variante mai avansate de flotări, în care veți învăța să vă întăriți corect nucleul și să păstrați alinierea corectă a coloanei vertebrale în timp ce mișcați brațele și/sau picioarele. De exemplu, încercați să mențineți o poziție de flotare frontală și apoi să ridicați piciorul și brațul opus în același timp. Sunteți capabil să vă mențineți echilibrul și să mențineți întregul corp relativ drept?

În această etapă, putem începe să includem exerciţii în picioare și pe jumătate în genunchi, care implică rezistența externă. Un exemplu al acestui exercițiu este “pallof press”, în care oblicii și alți mușchi ai nucleului rezistă la rotația trunchiului.

Și, în sfârșit, ultima etapă a programului de bază include exerciții dinamice efectuate la viteze diferite și folosind obiecte externe, cum ar fi mingi medicinale și gantere. Câteva exemple includ rotațiile cablurilor în picioare și aruncările mingei medicinale din poziţia pe jumătate îngenuncheat.

La Atleticokinetic – Clinica Kinetoterapie Bucuresti există un departament dedicat recuperării coloanei vertebrale, ce dispune de echipamente specializate de ultimă generaţie care ajută la tratarea individualizată a fiecărei afecţiuni, precum şi la individualizarea programului de recuperare.

0 Shares
You May Also Like