https://madplay.ro/de-cate-tipuri-sunt-aparatele-de-sudura/

De cate tipuri sunt aparatele de sudura?

0 Shares
0
0
0

https://madplay.ro/de-cate-tipuri-sunt-aparatele-de-sudura/Aparatul de sudura este un echipament folosit atat de catre sudorii profesionisti cat si de catre cei amatori, atunci cand au nevoie sa uneasca doua obiecte din materiale metalice sau din materiale termoplastice.

In ceea ce priveste principiul de functionare al acestuia, aparatul de sudura creaza un scurtcircuit intre un electrod si piesa de prelucrat. Din cauza acelui scurtcircuit are loc fuziunea localizata pe metalul piesei si pe metalul de aport, la o temperatura de 3500 – 4000 de grade Celsius.

Aparatul de sudura este un echipament foarte popular, care poate fi utilizat in diferite tipuri de ateliere, dar este necesar si intr-o gospodarie.

Se spune despre aceste aparate ca au aparut undeva pe la inceputul anilor 1800, iar de la aparatul rudimentar din acele timpuri, a evoluat atat de mult, astfel incat in zilele noastre exista mai multe tipuri moderne de aparate, incat chiar se poate face un top aparate sudura.

Aparate de sudura cu electrod MMA

Acestea sunt aparatele de sudura cele mai vechi si cele mai populare, si sunt folosite chiar si in zilele noastre de catre profesionisti. In ceea ce priveste aparatul de sudura cu electrod MMA, acesta poate fi folosit fara riscuri in interior (ateliere, service-uri auto, etc.), dar si in exterior (chiar si in conditii de vant).

Un astfel de aparat de sudura este considerat potrivit pentru cei care isi doresc un echipament in gospodarie, pe care sa il foloseasca pentru a suda de placere in timpul liber. Are insa dezavantajul de a fi greu si voluminos, iar din acest motiv este greu de manipulat.

Acesta este principalul motiv datorita caruia, majoritatea celor care isi doresc un aparat de sudura pentru propria gospodarie, cauta si alte alternative.

Aparat de sudura MIG/MAG

Acesta este un aparat diferit de aparatul cu electrod MMA, dat fiind faptul ca pentru a uni doua suprafete, topeste un fir metalic, si elimina un gaz care are rolul de a proteja sudura, si de a nu permite sa se depuna reziduurile pe suprafata acesteia. In ceea ce priveste gazul folosit in timpul sudurii, acesta depinde in totalitate de materialul care trebuie sudat.

Cu un astfel de aparat se va obtine o sudura mai fina, mai curata si mai neteda. Aparatul MIG/MAG de sudura creaza suduri rezistente chiar si pentru materialele subtiri, si este potrivit chiar si pentru incepatori.

Marele dezavantaj al sau insa, este costul ridicat, motiv pentru care unii sudori cauta si alte alternative, pentru ca nu isi permit sa investeasca prea multi bani intr-un aparat de sudura. in plus, aparatul este recomandat utilizarii in interior (ateliere, service-uri auto, etc.).

Aparat de sudura TIG (cu gaz inert)

Un astfel de aparat de sudura foloseste un electrod neconsumabil care in functie de sudura realizata poate fi wolfram sau tungsten. Acest aparat protejeaza suprafata de lucru datorita eliminarii unui gaz care nu permite oxidarea.

Aparatele de sudura TIG pot fi folosite pentru a suda tot felul de materiale feroase si neferoase; si realizeaza suduri fara reziduuri, precise, rezistente si netede. Poate fi utilizat chiar si pentru sudarea materialelor subtiri.

Preturile acestor aparate insa sunt destul de mari, iar procesul de sudura este mai lent.

Aparat de sudura autogen

In ceea ce priveste aparatele de sudura cu autogen, acestea folosesc flacara oxiacetilenica alaturi de firul metalic cu scopul de a topi metalul. Acest aparat este deseori folosit pentru a taia/debita si perfora materialele.

Aparatul desudura autogen poate fi utilizat chiar si pentru sudarea materialelor ruginite si degradate, poate fi folosit in conditii de vant afara, si este simplu si usor de folosit si de catre incepatori.

Are insa dezavantajul de a fi greu de depozitat si de manipulat din cauza dimensiunilor mari. In plus, incalzeste foarte tare materialul in timpul sudarii, iar din acest motiv materialul se poate deforma.

 

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…