Ce sunt jucariile smart

Ce sunt jucariile smart?

0 Shares
0
0
0

Pe masura ce lumea devine mai conectata prin Internet-of-Things (IoT) si computerele dispun de mai multa si mai buna inteligenta a masinilor ( inteligenta artificiala – AI), lumea jucariilor pentru copii din societatile moderne devine revolutionata dincolo de simplul ecran tactil si tehnologiile multimedia.

Jucariile alimentate cu inteligenta artificiala si conectate la internet reprezinta viitorul jocului si al invatarii pentru copii. Jucariile inteligente prezinta o promisiune enorma, mai ales in domeniul jucariilor educationale, dar prezinta si riscuri potentiale pentru copii daca nu sunt concepute in mod responsabil. Jucariile inteligente pot fi cel mai bun prieten al copilului sau un instrument de supraveghere infiorator fara un design responsabil si un accent pe drepturile copiilor.

Sa incepem prin a ne uita la ce este cu adevarat o jucarie inteligenta.

Ce face ca o jucarie sa fie „inteligenta”?

Similar cu intrebarea cum sa definesti exact ce este „ tehnologia inteligenta ”, nu exista o definitie clara a ceea ce este o „jucarie inteligenta”. O multime de hype de marketing a dus la conceptii gresite ca orice jucarie este „inteligenta” daca contine un cip de computer, are unele functii preprogramate sau capabilitati multimedia. Click aici pentru detalii.

O alta zona de confuzie sunt jucariile educationale care sunt comercializate ca instrumente pentru a va ajuta copiii sa devina mai inteligenti.

Ceea ce descrie cel mai bine o jucarie inteligenta este modul in care inteligenta sa de la bord permite utilizatorului o experienta de joaca sau de invatare care simuleaza inteligenta umana. Aceste jucarii inteligente pot invata de la utilizator si pot vorbi cu acesta, isi pot schimba comportamentul, pot oferi actiuni interactive si pot personaliza lectiile de invatare.

Exemple de jucarii inteligente

Majoritatea dezvoltatorilor de jucarii inteligente isi indreapta produsele catre copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani. Unele jucarii ofera copiilor mici o experienta fizica de joaca, inclusiv papusi si figurine de actiune. Jucariile precum Robosapien sau Webkinz le permit copiilor sa exerseze abilitati sociale, cum ar fi tinerea unei conversatii si luarea pe rand.

Un ursulet inteligent de plus , de exemplu, vine cu comenzi tactile si aplicatii si este conceput pentru a-i invata pe copii diverse lucruri, inclusiv antrenamentul la olita, gestionarea meselor si alimentatia sanatoasa.

In acelasi timp, copiii mai mari primesc functii avansate de inteligenta artificiala, cum ar fi aplicatii educationale.

In mai 2021, Forumul Economic Mondial a anuntat cei opt castigatori ai premiilor inaugurale Smart Toy . Competitia a folosit patru linii directoare de proiectare si evaluare pentru a evalua candidatii si a selecta castigatorii premiilor inaugurale:

  • Confidentialitatea datelor si securitatea cibernetica : Cum protejeaza jucaria copiii si confidentialitatea datelor si securitatea cibernetica a altor utilizatori?
  • Accesibilitate : Cum este jucaria accesibila copiilor cu dizabilitati fizice, mentale si de invatare, inclusiv neurodiversitate, si copiilor care vorbesc alte limbi decat engleza si din alte culturi?
  • Utilizarea AI si transparenta : Cum foloseste jucaria in mod inovator AI si cum beneficiile utilizarii acesteia depasesc riscurile potentiale? Cum este comunicata utilizarea AI utilizatorului copil si parintilor/tutorilor acestora?
0 Shares
You May Also Like