Cardiomiopatie dilatata – ce este si cum se manifesta

Cardiomiopatie dilatata – ce este si cum se manifesta?

0 Shares
0
0
0

Cardiomiopatia dilatativa este o boala care afecteaza muschiul cardiac si afecteaza capacitatea inimii de a pompa eficient sangele catre restul corpului.

Cardiomiopatia dilatativa este o patologie a muschiului cardiac, caracterizata prin dilatarea anormala a ventriculului stang al inimii si reducerea contractilitatii cardiace. Boala poate fi o afectiune ereditara sau dobandita.

Uneori nu este posibila identificarea unei cauze specifice; in astfel de cazuri, cardiomiopatie dilatative se numeste idiopatica. Atunci cand este prezenta, principalele simptome ale bolii sunt dispneea, aritmiile cardiace, edemul in diferite parti ale corpului, oboseala persistenta si durerea toracica.

Diagnosticul poate necesita mai multe teste, dintre care unele pot fi invazive. Este posibil ca un pacient cu cardiomiopatie dilatativa sa nu se recupereze, dar, daca este tratat corespunzator, poate avea o speranta de viata mai buna.

Ce este cardiomiopatia dilatativa?

Cardiomiopatie dilatativa este o afectiune care afecteaza in principal ventriculul stang, partea inimii care trimite sangele catre restul corpului prin aorta. Este vorba de o marire a ventriculului, care este asociata cu o capacitate redusa de a pompa sangele (insuficienta cardiaca “sistolica” sau cu “fractie de ejectie scazuta”).

Desi poate fi asimptomatica in unele cazuri, cardiomiopatia dilatativa este o boala care, daca nu este tratata, poate duce, in timp, la insuficienta cardiaca, un sindrom caracterizat prin acumularea de lichid in plamani (congestie pulmonara), abdomen, picioare si gambe, insuficienta a valvei mitrale si/sau tricuspide (adica incontinenta) secundara dilatatiei ventriculare, embolii si aritmii care pot provoca, de asemenea, moarte subita.

Care sunt cauzele cardiomiopatiei dilatate?

In multe cazuri, nu este posibila determinarea cauzei inimii marite si, prin urmare, cardiomiopatia dilatata este denumita idiopatica.

Exista mai multe motive pentru care inima se poate mari: mutatii genetice, malformatii congenitale, infectii, abuz de alcool sau de droguri, anumite chimioterapii, expunerea la substante toxice precum plumbul, mercurul si cobaltul, precum si boli cardiovasculare, cum ar fi cardiopatia ischemica si hipertensiunea arteriala.

Care sunt simptomele cardiomiopatiei dilatate?

In general, simptomele cardiomiopatiei dilatate sunt cele ale insuficientei cardiace sau se datoreaza aritmiilor si pot include paloare a pielii, slabiciune, oboseala usoara, dificultati de respiratie la efort chiar si moderat sau la culcare, tuse uscata persistenta (in special la culcare), umflarea abdomenului, a picioarelor, a picioarelor si a gleznelor, crestere brusca in greutate din cauza retentiei de apa, pierderea poftei de mancare, palpitatii, ameteli sau lesinuri.

Cum poate fi prevenita cardiomiopatia dilatata?

Riscul de aparitie a cardiomiopatiei dilatate poate fi redus prin evitarea fumatului, consumul de alcool doar cu moderatie, nefolosirea de droguri, mentinerea unei greutati sanatoase, o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

Diagnostic

In cazul in care exista simptome ale unei posibile cardiomiopatii dilatate, medicul poate prescrie urmatoarele teste:

  • Analize de sange: se poate masura BNP (peptida natriuretica cerebrala), care este crescuta in prezenta insuficientei cardiace; pot fi prezente modificari ale indicilor functiei hepatice si renale, indicand suferinta acestor organe din cauza insuficientei cardiace; in cazurile cele mai grave sunt prezente hiposodopaemia si anemia.
  • Radiografia toracica: ofera doua informatii importante: prima se refera la dimensiunea inimii si a doua la prezenta si gradul de congestie pulmonara.

ECG: inregistreaza activitatea electrica a inimii. Acesta poate prezenta multiple modificari, inclusiv semne de infarct miocardic anterior sau semne de supraincarcare ventriculara stanga (oboseala de la suprasolicitare) sau aritmii.

0 Shares
You May Also Like