Curiozitatile oamenilor despre ciorapii compresivi

0 Shares
0
0
0

Exista mai multe situatii in care diferite persoane au nevoie sa poarte ciorapi medicinali, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba. Persoanele cu vene varicoase de exemplu vor fi nevoite sa poarte ciorapi medicinali varice, insa si persoanele care au probleme cu circulatia sangelui sau care au alte probleme pot fi nevoite sa poarte astfel de ciorapi de compresie.

Atunci cand aud ca trebuie sa poarte astfel de ciorapi, oamenii au diferite curiozitati, despre care vom discuta in continuare.

Cum se alege marimea ideala a ciorapilor medicinali?

Nu exista un standard universal pentru dimensionare, deci utilizarea unei masuri de banda este cheia. Va trebui sa faceti masuratori in mai multe parti ale piciorului, cum ar fi circumferinta gleznei, circumferinta coapsei si distanta de la genunchi sau coapsa la podea de exemplu.

Cat de mari trebuie sa fie ciorapii pe picior depinde de motivele pentru care ii purtati. Genunchierele sunt mai usor de purtat, si in general sunt mai confortabile decat purtarea ciorapilor in zona coapselor.

Daca purtati ciorapi din motive care nu sunt medicale, cum ar fi alergarea sau statul in picioare mai multe ore la locul de munca, este logic sa incepeti cu o pereche de genunchiere. Daca purtati ciorapi pentru o afectiune medicala, medicul dumneavoastra va stabili ce este mai bine pentru dumneavoastra si ce ciorapi sa purtati.

Ce inseamna evaluarile de compresie?

Ciorapii de compresie au patru sau cinci nivele principale de comprimare, care se refera la cantitatea de presiune (masurata in milimetri de mercur sau mmHg) aplicata piciorului. Cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mare compresia.

Ca regula generala, comprimarea usoara sau foarte usoara (sub 15 mmHg) este intalnita in cazul persoanelor sanatoase, cum ar fi femeile insarcinate care au picioare obosite sau care sunt obosite de sedere sau in cazul persoanelor care stau in picioare toata ziua.

Compresia moderata (15 pana la 20 mmHg) poate preveni DVT in cazul pasagerilor din compania aeriana sau poate ajuta la umflarea picioarelor.

Niveluri mai ridicate de compresie (20-30 mmHg, 30 pana la 40 mmHg sau mai mult de 40 mmHg), uneori denumite “medicale”, sunt pentru uz medical, cum ar fi varice, edem si prevenirea formarii cheagurilor de sange postoperator. Aceste ciorapi de compresie mai mari sunt deseori gradati, ceea ce inseamna ca sunt mai stransi in partea de jos (picior si glezna) si mai slabiti in partea de sus.

Cat timp trebuie sa fie purtati ciorapii?

Nu exista nici un raspuns foarte clar in aceasta privinta. Depinde de motivele purtarii lor mai intai de toate. Daca se intampla ca acestia sa fie purtati din cauza problemelor legate de vene, este posibil ca ciorapii sa trebuiasca sa fie purtati toata ziua si scoasi atunci doar seara inainte de culcare. Daca acestia sunt purtati postoperator, de obicei este indicat sa fie purtati daca dupa operatie a urmat o perioada de sedere la pat.

Asadar, in mare parte acestea sunt cateva dintre curiozitatile oamenilor atunci cand vine vorba despre ciorapii medicinali sau ciorapii de compresie dupa cum mai sunt acestia cunoscuti.

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…