Ce sunt serele de gradina si ce tipuri sunt pe piata?

Ce sunt serele de gradina si ce tipuri sunt pe piata?

0 Shares
0
0
0

Iubitorii de gradinarit stiu clar ca in timpul iernii, viata se odihneste si gradina  si aceasta nu cere prea multa atentie ca in primavara sau vara. Deci, aceasta lipsa de activitate recurge de obicei la utilizarea unei sere.

Serele sunt structuri care dau o nota unica locului. Deci, exista o lume a posibilitatilor, de la mici la de dimensiuni considerabile, cu sisteme complexe de ventilatie, umiditate si temperatura. De aceea, merita sa stiti ce este o sera si tipurile de pe piata pentru a o alege pe cea potrivita.

Importanta unui microclimat

Serele sunt clasificate dupa mai multe variabile, dar cea care este cea mai decisiva este temperatura obtinuta de structura. In timp ce acestea vor oferi protectie plantelor, scopul este de a prelungi sezonul de crestere. In plus, permite sa creasca o gama larga de specii care nu tolereaza frigul, deoarece adauga caldura suplimentara mediului. In schimb, atunci cand excesul de caldura este problema, o sera cu un mecanism de racire va permite un climat temperat in cadrul structurii.

Cu toate acestea, in cadrul acestor tipuri exista multe consideratii. Deci, ele sunt clasificate in functie de proiectare. Exista traditionale, maiestuoase, gotice, cu cupole, perete etc.

Cand vorbim despre materiale, optiunile sunt nelimitate, adevarul este ca totul este o functie de estetica, cost, precum si avantaje si dezavantaje. Printre materialele pentru suport se numara aluminiul, fierul, plasticul si lemnul. Exista acoperire din  sticla, fibra de sticla, acrilic, plastic si polietilena.

Orientari de baza pentru plasarea serelor

Cultivarea cu efect de sera a permis intotdeauna obtinerea unor productii de calitate si a unor randamente mai mari. Dar va trebui sa urmeze anumite linii directoare pentru a putea avea o sera. Aici sunt cele mai de baza. Vezi aici mai multe  motopompe si piese Regalfermierul.

LuminozitateLumina soarelui este esentiala atunci cand creste in interiorul serii. Trebuie sa aveti un minim de 6 ore de lumina naturala pe zi. Luand in considerare acest parametru pentru plasarea serii, nu o plasati intr-un loc cu umbra excesiva, daca nu va dauna culturii.

TemperaturaTemperatura ideala pentru o mare varietate de culturi variaza de la 20° in timpul zilei la 7° noaptea. Daca temperatura din sera este mai mare, puteti deschide usile si ferestrele astfel incat sa coboare temperatura.

Umiditate. Majoritatea plantelor sau culturilor au nevoie de o umiditate relativa in aer cuprinsa intre 45% si 60%. Este foarte important ca umiditatea sa nu fie mai mare, deoarece ar favoriza aparitia insectelor si a daunatorilor fungici.

Aerare. Ar fi necesar sa se tina seama de importanta ferestrelor si usilor pentru a reduce temperatura din interior si pentru a ajunge sa aiba o ventilatie corecta pentru plante. Pe usi si ferestre puteti instala plase de tantari sau tesaturi pentru a preveni intrarea insectelor in interior.

Daca deschiderea usilor sau a ferestrelor nu face ca temperatura sa scada, ventilatoarele pot fi instalate in interior pentru a favoriza scaderea temperaturii. In vremuri foarte reci putem instala, de asemenea, un incalzitor sau o pompa de caldura in interior.

Tipuri de sere pe piata

Daca va ganditi sa investiti intr-o sera, dar nici macar nu stiti de unde sa incepeti, acum este momentul sa fiti atenti.  Pentru aceasta, trebuie sa avem in vedere faptul ca o sera este un microlime, care este ideal pentru plantare, indiferent de schimbarile sezoniere, deoarece permite cresterea pe tot parcursul anului. Serele pot fi clasificate in functie de dimensiuni si materiale, precum si de tipul de cultura pe care doriti sa o produceti. Deci, cunoasteti tipurile de sere de pe piata:

Sera rece. Temperatura sa de intretinere este intre 5 si 7 ° C. Acest tip este folosit cu o luna inainte de sosirea iernii reci, ceea ce ofera protectie in culturile cele mai sensibile la ingheturile de iarna.

Sera rece. Structura este una dintre cele mai de baza, fiind cea mai economica iarna. In zonele de frig de iarna, temperaturile pot ajunge la interiorul acestuia, care pot fi in jur de 5 ° C peste temperatura exterioara.

Sera temperata. Temperatura medie ajunge la 13°, cu o contributie suplimentara de caldura in timpul zilei. Este un model de sera foarte util pentru atunci cand doriti sa cultivati legume si plante de ciclu anual.

Sera calda. Este unul dintre cele mai scumpe modele. Atinge o temperatura de 18°C. Este o sera ideala pentru culturile tropicale, dar nu este foarte potrivita pentru legume.

Cele mai frecvent utilizate materiale in structura serii

Cele mai frecvente materiale in elaborarea structurilor pentru sere sunt aluminiul, lemnul si fierul, dar pot fi gasite si versiuni foarte economice din PVC. Sa cunoastem cele mai utilizate materiale.

Serele din lemn sunt estetice, dar trebuie considerat ca sunt realizate dintr-un lemn rezistent la mediu, cum ar fi tec si cedru pentru conservarea sa.

Serele de fier sunt cele mai durabile si sunt numite “eterne” pentru marea lor rezistenta, in special cele care sunt galvanizate .

0 Shares
You May Also Like