Ce nu stiai despre despre industria franceza a romului

Ce nu stiai despre despre industria franceza a romului?

0 Shares
0
0
0

Cand vine vorba de romul francez, constientizarea celor mai multi entuziasti incepe si se opreste cu faptul ca Martinica si Guadelupa fac rom din suc de trestie de zahar. Sapa putin mai adanc, totusi, si vei gasi o poveste mult mai complexa, cunoscuta doar pentru cativa oameni.

In cele ce urmeaza, vom prezenta o perspectiva mult mai detaliata asupra industriei romului din Franta, care include cateva surprize, chiar si pentru multi experti in rom. Cauta mai multe informatii despre bauturi fine pe www.24drinks.ro.

Nota: in timp ce francezii il numesc rhum, versiunea in engleza a acestui cuvant este rom. Deoarece acesta este un articol in limba engleza, vom folosi rom.

Background

Majoritatea productiei de rom din Caraibe si America Latina se afla in state independente precum Jamaica, Barbados, Panama si Venezuela. Cu toate acestea, Martinica, Guadelupa si Guyana (alias Guyana Franceza), produc si ele cantitati substantiale de rom, totusi sunt regiuni ale Frantei. Din punct de vedere juridic, acestea nu sunt diferite de regiunile din Franta, de exemplu, Paris, Normandia sau Burgundia. Este asemanator cu modul in care Hawaii este un membru cu drepturi depline al Statelor Unite, in ciuda faptului ca se afla la cateva mii de kilometri de continentul SUA.

In plus, Réunion, o insula franceza din Oceanul Indian, produce si rom la scara semnificativa, dar zboara sub radarul celor mai multi bautori ocazionali de rom.

In termeni mai precisi, Martinica, Guadelupa, Guyana si Réunion sunt departamente franceze, egale in toate privintele cu cele 96 de departamente din Franta continentala. In limbajul francez, aceste departamente de peste mari sunt denumite in mod colectiv départements d’Outre-mer, abreviat ca DOM.

Ca departamente franceze, Martinica, Guadelupa, Guyana si Réunion sunt supuse reglementarilor nationale si controlului asupra industriilor lor de zahar si rom. Desigur, mare parte din ceea ce se aplica unui departament se aplica in mod egal si celorlalte.

Suc de trestie versus rom de melasa

In lumea romului, Caraibele franceze este renumita pentru romul sau din sucul de trestie – “rhum agricole” in franceza. Romurile agricole din Martinica si Guadelupa primesc cea mai mare parte a atentiei pentru romul de fabricatie franceza. Cu toate acestea, romurile cu suc de trestie nu au inlocuit romul de melasa in masura in care ati putea crede. De fapt, Franta produce mai mult rom pe baza de melasa decat rom agricol, ceea ce poate surprinde pe unii oameni.

Terminologie

Termenul francez pentru rom cu suc de trestie este agricole — agricol in engleza. Romurile pe baza de melasa sunt adesea denumite industriel (Industrial in engleza.)

Textele franceze se refera alternativ la romul de melasa folosind termenul “sucrerie”. In acest context, inseamna rom de rafinarie de zahar, adica pe baza de melasa. Din pacate, o traducere alternativa in limba engleza pentru sucrerie este bomboane sau dulciuri. Google Translate pare sa prefere acest din urma sens, astfel incat documentele franceze traduse in engleza se refera in mod confuz la „bomboana cu rom” sau similar. Nu inseamna rom indulcit. In schimb, inseamna rom care ar putea proveni de la o fabrica de zahar, adica rom de melasa.

Odata definite agricole si industriel, ne intoarcem la un al treilea termen de uz comun, pe care multi oameni il inteleg gresit: rhum traditionnel.

Intr-un context legal francez, rhum traditionnel se refera atat la sucul de trestie, cat si la romurile de melasa din departamentele franceze. Din pacate, multe descrieri ale romului francez sustin ca traditionnel se refera exclusiv la romul de melasa, practic, un sinonim pentru industriel. Cu toate acestea, Franta si Uniunea Europeana nu fac diferenta daca a fost facut din suc de trestie sau melasa in majoritatea contextelor.

Dovada acestui punct poate fi gasita in decretul francez din 2018 care defineste cotele pentru teritoriile sale si foloseste termenii Traditionnel agricole si Traditionnel de sucrerie.

Versiunea in limba engleza a Regulamentului (UE) 2019/787 prevede:

In cazul indicatiilor geografice inregistrate in temeiul prezentului regulament, denumirea legala a romului poate fi completata cu:

  • termenul „traditionnel” sau „tradicional”, cu conditia ca romul in cauza:
  • a fost produs prin distilare la mai putin de 90 % vol., dupa fermentarea alcoolica a materialelor producatoare de alcool provenite exclusiv din locul de productie considerat
  • are un continut de substante volatile egal sau mai mare de 225 grame pe hectolitru de 100 % vol. alcool
  • nu este indulcit;

Romul este un lichior obtinut prin fermentarea si apoi distilarea melasei de trestie de zahar sau a sucului de trestie de zahar . Distilatul, un lichid limpede, este de obicei maturat in butoaie de stejar . Romul este produs in aproape fiecare regiune producatoare de zahar din lume, cum ar fi Filipine , unde Tanduay este cel mai mare producator de rom la nivel global.

Romurile sunt produse in diferite grade. Romurile usoare sunt utilizate in mod obisnuit in cocktailuri , in timp ce romurile „aurii” si „intunecate” erau de obicei consumate drepte sau curate , inghetate („ pe stanci ”) sau folosite pentru gatit, dar acum sunt consumate in mod obisnuit cu mixere. Romurile premium sunt facute pentru a fi consumate fie drepte, fie cu gheata.

Romul joaca un rol in cultura majoritatii insulelor din Indiile de Vest, precum si in provinciile maritime si Newfoundland , din Canada. Bautura are asocieri cu Royal Navy (unde a fost amestecata cu apa sau bere pentru a face grog ) si piraterie (unde a fost consumata ca bumbo ). De asemenea, romul a servit ca mijloc de schimb economic, folosit pentru a ajuta la finantarea intreprinderilor precum sclavia, crima organizata si insurgentele militare (de exemplu, Revolutia Americana si Rebeliunea Romului din Australia ).

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…