Ce este criptomoneda

Ce este criptomoneda? Un ghid pentru începatori!

0 Shares
0
0
0

Criptomoneda – cunoscuta si sub numele de cripto – este o moneda digitala conceputa pentru a functiona ca mijloc de schimb. Foloseste criptografia (practica securizarii comunicarii sub o terta parte) pentru a securiza si verifica tranzactiile, precum si pentru a controla crearea de noi unitati ale unei anumite criptomonede.

În esenta, criptomonedele sunt intrari limitate într-o baza de date pe care nimeni nu le poate modifica decât daca sunt îndeplinite conditii specifice.

Istorie

Un începator in domeniul criptomonedelor ar putea simti ca diferitele valute au aparut peste noapte când, de fapt, exista o istorie relevanta in spate. În urma dezvoltarii internetului, capacitatea de a transfera informatii si date a devenit mai rapida decât era posibil cu ani in urma. E-mailul a preluat functia postei fizice, pregatind calea pentru interactiunile online si transferurile de documente între parti în câteva secunde. Criptomoneda este un concept similar, cu exceptia referitoare la valoare si bani.

Serviciile bancare online, gateway-urile de plata prin internet si cardurile de credit functioneaza cu o viteza considerabila în lumea digitala. Totusi, astfel de optiuni implica adesea terti, sunt controlabile de catre altii, banci, agregatori de plata, etc.

Eforturile sustinute pentru gasirea de solutii monetare online, inclusiv DigiCash, au aparut înainte de anul 2000, dar prima criptomoneda din zona moderna care a obtinut adoptare si viabilitate semnificativa nu a aparut pâna în 2008. Creatorul pseudonim Satoshi Nakamoto a publicat cartea alba a Bitcoin (BTC), pentru a descrie acest nou concept abia în 2008.

Construit folosind tehnologia blockchain, Bitcoin este alimentat de numeroase computere de pe tot globul care verifica în mod colectiv tranzactiile si protejeaza reteaua împotriva hackingului, din cauza lipsei unui singur punct fix atacabil.

scurta istorie a criptomonedelor

Bitcoin s-a lansat în reteaua sa blockchain în 2009. De atunci, alte persoane si companii au construit numeroase active crypto suplimentare – dintre care unele se pozitioneaza ca active mai rapide sau mai private. Au fost create si alte blockchains, cum ar fi Ethereum, eGld, oferind dezvoltatorilor o platforma pe care sa construiasca diverse active si solutii suplimentare.

De-a lungul anilor, criptomoneda a trecut de la Bitcoin, activul sau pionier, la o industrie plina de numeroase blockchain-uri, solutii si active. S-au format si subcategorii din industrie, cum ar fi nisa financiara descentralizata.

Ce poti face cu criptomoneda?

Puteti face o serie de lucruri cu criptomonede, în functie de cele cu care lucrati. La nivelul cel mai de jos, definitia unui activ de criptomoneda este ca poate fi utilizata pentru a trimite valoare de la o persoana la alta sau pentru a plati bunuri si servicii.

Fiecare activ detine o valoare, adesea interpretata în dolari SUA, ceea ce duce la un alt caz de utilizare: tranzactionarea si investitia.

În afara de monedele stabile – care încearca sa stabilizeze instabilitatea criptomonedelor prin legarea unui activ de altceva, cum ar fi dolarul SUA – majoritatea criptomonedelor fluctueaza constant în pret. Puteti tranzactiona între criptomonede si monede nationale (numite monede fiat) pe schimburi, în functie de perechile de tranzactionare disponibile pe platforma aleasa.

Daca sunteti comerciant, puteti accepta si active digitale ca plata, direct sau printr-un procesor de plati sau un serviciu care este mai convenabil. Unele servicii ofera optiunea de a converti criptomonedele platite în numerar în mod automat, în timp ce exista si unele companii care ofera carduri de debit cripto-up care nu se pot distinge de orice alt card de plastic pentru a plati bunuri sau servicii.

În plus, puteti extrage(minare) criptomonede. Exploatarea miniera utilizeaza computerul sau hardware-ul desemnat pentru a va ajuta sa rulati retelele care sprijina activele cripto. Rularea unei functii pe computer sau hardware în mod automat si continuu dupa configurare,  genereaza venituri si ajuta la validarea tranzactiilor care sunt efectuate pe blockchain, în functie de puterea de calcul desemnata.

De asemenea, oamenii pot împrumuta active criptografice pe diverse platforme si pot câstiga dobânzi pentru împrumutarea activelor. Aceasta nisa a spatiului criptomonedelor este ceea ce este cunoscut sub numele de finante descentralizate sau DeFi. Pe baza tehnologiei de registre distribuite, diferite platforme faciliteaza împrumuturile criptografice fara a cere utilizatorului sa se supuna controlului unei entitati centralizate. DeFi include si alte aspecte, precum schimburi descentralizate sau DEX-uri.

Cum functioneaza criptomonedele?

Majoritatea criptomonedelor (în afara de câteva) functioneaza operând pe un blockchain. În esenta, un blockchain este o retea de multe computere din întreaga lume care reunesc puterea de calcul pentru a valida operatiunile de retea.

Ca parte a procesului de minerit, primul care rezolva un puzzle primeste o recompensa pentru a ajuta la functionarea retelei. Aceasta se numeste minerit. Exploatarea miniera este necesara pentru punerea în circulatie a mai multor active de date din oferta maxima aferenta.

Blockchain-ul ajuta la descentralizarea activelor, detinând beneficii semnificative de securitate fata de sistemele centralizate cu un punct de fix de atac(site, ip, computer, server).

Blockchain-urile functioneaza de obicei prin intermediul algoritmilor de dovada a muncii sau de staking. PoW functioneaza pe baza minerilor, care deseori desemneaza masini de calcul specifice procesului.

retele centralizate si descentralizate

PoS, pe de alta parte, ruleaza pe staking. În sistemul de tip staking, recompensele sunt distribuite pentru a ajuta la gestionarea retelei prin pastrarea activelor în anumite portofele desemnate. O serie de active PoS permit, de asemenea, masternode – un proces de staking mai complicat, care necesita de obicei un anumit numar minim de monede. Un astfel de sistem de recompensa prin staking este si cel al romanilor de la Elrond, numit eGld, unul dintre cele mai performante blockchain-uri aflat in dezvoltare din lume.

Câte tipuri de criptomonede exista?

Desi spatiul criptomonedelor a început doar cu Bitcoin, industria a înflorit de atunci în nenumarate alte active, proiecte, companii si concepte. Au aparut mai multe categorii odata cu trecerea anilor.

Bitcoin a fost initiat ca o moneda, mentionata în cartea alba originala. Cu toate acestea, activul a preluat mai mult un rol de stocare a valorii, similar cu viziunea publicului asupra aurului.

Alte active criptografice se pozitioneaza mai mult ca active tranzactionale, capabile de plati rapide si transferuri bazate pe tehnologia blockchain. Jetoanele(tokens) utilitare exista ca o alta fractiune în spatiul criptografic. Jetoanele utilitare joaca fiecare un rol în cadrul unui proiect mai mare, îndeplinind o functie într-un ecosistem care vizeaza o anumita solutie la o problema tehnica sau o inovatie tehnologica.

Stablecoins îsi leaga valorile de diferite monede sau active nationale, cum ar fi aurul. Cel mai adesea corelate one-to-one cu dolarul SUA, monedele stabile ofera utilizatorilor o modalitate de a vinde într-un activ care poarta aceeasi valoare ca o moneda nationala, dar care poate fi totusi tranzactionat si stocat într-un mod crypto în ecosistem .

Jetoanele nefungibile, sau NFT-urile, sunt înca un alt tip de criptomoneda. NFT-urile sunt, de obicei, unice ca valoare si asemanare, în timp ce alte active criptografice pot fi de obicei schimbate una cu alta de acelasi tip. De exemplu, puteti tranzactiona în general 1 BTC cu 1 BTC, desi acest lucru nu ar avea sens în multe cazuri. Ilustratia digitala este un exemplu de tip de NFT.

Înainte de a interactiona cu un anumit material, poate fi important sa cautati tipul si functia acestuia, în functie de obiectivele dvs.

Atentie! Nu toate activele digitale au fost create în scopuri de investitii.

Cum se cumpara criptomonede?

Având în vedere ritmul adoptarii lor, exista o serie de modalitati de a cumpara criptomonede. Schimburile cripto-native ofera o multime de active digitale diferite pentru cumparare si vânzare. În lumea digitala, PayPal serveste ca un exemplu de platforma pe care participantii pot cumpara si vinde anumite active digitale. Bancomatele cripto exista deja în diverse parti ale lumii, inclusiv in Romania.

În ceea ce priveste plata activelor, platformele ofera achizitii criptografice prin transferuri bancare, transferuri criptografice sau carduri de credit, în functie de platforma. Cumpararea criptelor cu numerar într-o maniera de la persoana la persoana este, de asemenea, posibila. Cu toate acestea, disponibilitatea pentru cumpararea si vânzarea criptelor pe o anumita platforma poate varia de la o regiune la alta.

cum cumperi criptomonede

Unde se afla cripto în ceea ce priveste legalitatea?

Reglementarea a intrat în joc la nivel mondial odata cu cresterea industriei. De-a lungul anilor, Statele Unite si-au intensificat din ce în ce mai mult supravegherea spatiului criptomonedelor. Commodity Futures Trading Commission si alte agentii americane s-au angajat, de asemenea, în diverse actiuni de reglementare si legiferare a domeniului.

În plus, reglementarea criptografica în afara SUA s-a schimbat de-a lungul timpului, pe baza orientarilor de reglementare în evolutie. A cincea directiva anti-spalare a banilor din Uniunea Europeana, de exemplu, implica faptul ca cumpararea si vânzarea criptelor si alte operatiuni trebuie sa respecte anumite reguli în anumite regiuni.

Deoarece cripto este o industrie relativ noua în comparatie cu altele, claritatea juridica nu exista înca în ceea ce priveste cerintele pentru toate zonele lumii. O parte din aceasta claritate include clasificarea activelor. Bitcoin si Ether (ETH) sunt privite ca marfuri, desi categorisirea pentru numeroase alte criptomonede ramâne neclara.

Cine a avut un impact istoric asupra criptomonedelor?

O serie de cifre au influentat semnificativ industria criptomonedelor de-a lungul timpului sau. Nakamoto a început sectorul cu crearea Bitcoin. Cunoscut pentru construirea Ethereum, Vitalik Buterin a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra miscarii criptomonedelor. Cu Ethereum a aparut o lume întreaga de jetoane suplimentare construite în reteaua sa, numite jetoane ERC-20. Multe ICO-uri si-au construit ofertele pe Ethereum în perioada de boom din 2017.

Jed McCaleb a contribuit la raspândirea proeminentei Bitcoin în primele zile ale industriei ca urmare a lansarii Mt.Gox, un loc care a gazduit frecvent tranzactionarea Bitcoin (în ciuda functiei sale initiale de centru pentru fanii unui joc numit Magic: The Gathering). Cu toate acestea platforma sa a disparut în 2014.

Changpeng Zhao a crescut disponibilitatea cripto-activelor ca unul dintre fondatorii Binance, care a devenit unul dintre cele mai mari platforme de schimb de cripto online. Co-creatorul platformei de tranzactionare a activelor digitale FTX, Sam Bankman-Fried, este un alt individ important din industrie, cu impact asupra dezvoltarii tranzactionarii, DeFi si alte aspecte.

Spre luna si dincolo de ea!!

Criptomoneda a parcurs un drum lung în ultimul deceniu, avansând într-un ritm accelerat mai ales in ultimii cinci ani. Valoarea poate fi stocata, transferata si cheltuita în diferite moduri prin diferite active si solutii, în timp ce DeFi a fost pionierul drumului pentru noi cai de împrumut.

Unele companii privesc, de asemenea, tehnologia blockchain cu interes, evaluând diverse utilizari, cum ar fi lantul de aprovizionare.

Viitorul criptomonedelor si al tehnologiei sale asociate pare luminos, judecând dupa cresterea si adoptarea înregistrate înca din 2008, când Nakamoto a publicat cadrul pentru un mic activ numit Bitcoin.

Daca doriti sa incepeti sa tranzactionati criptomonede va recomandam calduros sa studiati intai domeniul, sa va securizati telefonul mobil atat la nivel de securitate software, cat si fizic, folosind folii de protectie si huse iPhone sau potrivite modelului device-ului dumneavoastra.

 

0 Shares
You May Also Like