Ce este chirurgia mainilor?

Ce este chirurgia mainilor?

0 Shares
0
0
0

Ce este chirurgia mainilor?Chirurgia mainilor este un termen larg care acopera multe tipuri diferite de proceduri. Chirurgii plastici care efectueaza chirurgia mainii Cluj, incearca sa restabileasca functia mainii si a degetelor. Dar de asemenea, incearca sa faca mana sa para cat mai normala. Chirurgia mainilor se poate face din mai multe motive, inclusiv:

  • Leziuni la maini;
  • Bolile reumatice, cum ar fi artroza si artrita reumatoida, care schimba si afecteaza structurile din mana;
  • Modificari degenerative la structurile din mana;
  • Probleme sau defecte care sunt prezente la nastere sau congenitale;
  • Infectii.

Care sunt diferitele tipuri de chirurgie a mainilor?

Multe tipuri de interventii chirurgicale pot fi efectuate pe mana. Depinde de cauza care sta la baza problemei. Aceste proceduri includ:

Grefe de piele

Grefele de piele implica inlocuirea sau atasarea pielii la o parte a mainii care are pielea lipsa. Aceasta interventie chirurgicala se face cel mai adesea pentru amputari sau vatamari ale degetului. Grefele de piele se realizeaza prin preluarea unei bucati de piele sanatoasa dintr-o alta zona a corpului, numita locul donatorului si atasarea acesteia la zona vatamata.

Clapeta pielii

Ca o grefa de piele, o clapa de piele implica preluarea pielii dintr-o alta parte a corpului. Dar aceasta procedura foloseste pielea care are propriul aport de sange. Acest lucru se datoreaza faptului ca sectiunea de piele care este folosita include vasele de sange de baza, grasimea si muschii.

Clapele pot fi utilizate atunci cand o zona care lipseste pielea nu are un aport bun de sange. Acest lucru poate fi din cauza locatiei, deteriorarea vaselor sau daune extinse ale tesuturilor.

Reducere si fixare inchise

Aceasta poate fi utilizata atunci cand exista o fractura osoasa sau un os rupt, intr-o oarecare parte a mainii, inclusiv degetele. Acest tip de interventie chirurgicala realinizeaza osul rupt si apoi il tine pe loc sau il imobilizeaza, in timp ce se vindeca. Imobilizarea se poate face cu ajutorul corpurilor de fixare interioare, cum ar fi cu firele, tijele, clinturile si turnarile.

Repararea tendoanelor

Tendoanele sunt fibrele care unesc muschiul la os. Repararea tendoanelor este o interventie chirurgicala dificila datorita structurii tendonului. Leziunile de tendon pot aparea din cauza infectiei, traumelor sau ruperii bruste. Exista 3 tipuri de reparatii ale tendoanelor: primar, primar cu intarziere sau secundar.

Repararea primara a unei leziuni acute sau subite se face adesea in termen de 24 de ore de la accidentare. Aceasta este, de obicei, o interventie chirurgicala directa pentru a remedia prejudiciul.

Reparatia primara intarziata se face de obicei la cateva zile dupa ranire, dar in timp ce exista inca o deschidere a pielii din rana.

Reparatiile secundare pot aparea la 2 pana la 5 saptamani sau mai mult dupa accidentare. Acestea pot include grefe de tendon. Acest lucru este atunci cand tendoanele din alte zone ale corpului sunt introduse in locul tendonului deteriorat. Sau pot fi utilizate alte proceduri mai complexe.

Reparatii nervoase

O vatamare poate deteriora nervii din mana. Acest lucru poate provoca o pierdere a functiei mainii si o pierdere a senzatiei in mana. Unele leziuni nervoase se pot vindeca de unul singur. Altii pot necesita o interventie chirurgicala. In general, operatia se face la aproximativ 3 pana la 6 saptamani dupa accidentare. Acesta este cel mai bun moment pentru reparatii nervoase care sunt legate cu alte leziuni mai complicate.

In cazurile in care leziunile nervoase nu sunt legate de leziuni mai complicate, operatia pentru a verifica nervul deteriorat se face de obicei la scurt timp dupa accidentare. Acest lucru creste sansa unei recuperari complete.

Daca nervul este taiat sau despicat, acesta poate fi fixat prin refacerea acestuia la celalalt capat al nervului. Sau se poate face o grefa nervoasa. Aceasta implica inlocuirea nervului deteriorat cu nervii prelevate din alte zone ale corpului.

Fasciotomie

Aceasta procedura este facuta pentru a ajuta la tratarea sindromului compartimentului. Aceasta stare dureroasa apare atunci cand exista umflaturi si presiune crescuta intr-un spatiu mic, sau compartiment, in corp. Adesea, acest lucru este cauzat de o vatamare.

Aceasta presiune poate interfera cu fluxul de sange catre tesuturile corpului si poate distruge functia. In mana, un sindrom de compartiment poate provoca durere severa si in crestere si slabiciune musculara. In timp, poate provoca o schimbare a culorii degetelor sau a unghiilor.

Pentru o fasciotomie, medicul dumneavoastra va face o taietura sau o incizie in mana sau brat. Acest lucru scade presiunea, permite tesutului muscular sa se umfle si restabileste fluxul de sange. Orice tesut din interiorul zonei care este deja deteriorat poate fi indepartat in acest moment. Aceasta procedura ajuta la prevenirea oricaror deteriorari si la scaderea functiei mainii afectate.

Drenaj chirurgical sau debridare

Infectiile mainilor sunt foarte frecvente. Tratamentul pentru infectiile mainilor poate include repaus, folosind caldura, ridicare, antibiotice si chirurgie. Daca exista o durere sau un abces la mana, drenajul chirurgical poate ajuta la indepartarea oricarui puroi.

Daca infectia sau rana este severa, debridarea poate fi folosita pentru curatarea tesutului mort si contaminat de rana. Acest lucru previne infectiile suplimentare si ajuta la promovarea vindecarii.

Inlocuirea in comun

Acest tip de interventie chirurgicala, numita si artroplastie, este utilizat in cazurile de artrita severa a mainii. Ea presupune inlocuirea unei articulatii care a fost distrusa de artrita cu o articulatie artificiala. Aceasta articulatie artificiala poate fi fabricata din metal, plastic, cauciuc siliconic sau din tesutul propriu al corpului dvs., cum ar fi un tendon.

Replantarea

Acest tip de interventie chirurgicala reajusteaza o parte a corpului, cum ar fi un deget, o mana sau un varf de picioare, care a fost complet taiat sau taiat din corp. Scopul este de a restabili cat mai multe functii. Replantarea utilizeaza microchirurgie.

Acesta este un tip complex de interventii chirurgicale care foloseste instrumente minuscule si se realizeaza sub marire folosind un microscop. In unele cazuri severe, poate fi nevoie de mai mult de o interventie chirurgicala.

Care sunt riscurile chirurgiei mainilor?

Majoritatea interventiilor chirurgicale prezinta riscuri de anestezie si sangerare. Riscurile suplimentare asociate chirurgiei depind foarte mult de tipul de interventie chirurgicala efectuata si pot include:

  • Infectie;
  • Vindecarea incompleta;
  • Pierderea senzatiei sau miscarea mainii sau a degetelor;
  • Se pot forma cheaguri de sange.
0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…