Casele inteligente. Merită investiţia?

Casele inteligente. Merită investiţia?

0 Shares
0
0
0

Un concept nou, casele inteligente (sau smart homes) reprezintă o dilemă pentru mulţi proprietari de case. Fiind o tendinţă relativ nouă pe piaţă, clienţii au atitudini variate faţă de aceasta.

Pentru cititori care nu ştiu, casele inteligente sunt acele locuinţe ale căror electrocasnice sunt controlate de la un „sediu central” (aflat, evident, în posesia proprietarului casei respective), lucru care oferă un control simplificat. În acest articol, aş dori să analizez aspectele, argumentele pentru şi împotriva, încercând să vă ofer o direcţie de orientare.

Avantajele și dezavantajele caselor inteligente

Argumente Pro

Instalarea unui sistem de tehnologie inteligentă pentru locuințe oferă proprietarilor de case confort. În loc să controleze aparatele, termostatele, iluminatul și alte caracteristici folosind diferite dispozitive, proprietarii le pot controla pe toate folosind un singur dispozitiv – de obicei un smartphone sau o tabletă.

Deoarece sunt conectați la un dispozitiv portabil, utilizatorii pot primi notificări și actualizări cu privire la problemele din casele lor. De exemplu, soneriile inteligente permit proprietarilor de case să vadă și să comunice cu oamenii care vin la ușile lor chiar și atunci când nu sunt acasă. Utilizatorii pot seta și controla temperatura internă, iluminatul și aparatele.

Pentru costul instalării sistemului inteligent, proprietarii de case pot beneficia de economii semnificative de costuri. Aparatele și dispozitivele electronice pot fi utilizate mai eficient, reducând costurile cu energia.

Argumente Contra

În timp ce casa inteligentă oferă comoditate și economii de costuri, există încă provocări. Riscurile de securitate și erorile continuă să afecteze producătorii și utilizatorii tehnologiei. Hackerii adepți, de exemplu, pot obține acces la dispozitivele conectate la internet ale unei case inteligente.

În octombrie 2016, un botnet numit Mirai s-a infiltrat pe dispozitive interconectate de DVR-uri, camere și routere pentru a aduce o serie de site-uri web importante printr-un atac de tip denial of service, cunoscut și sub numele de atac DDoS.

Măsurile de atenuare a riscurilor unor astfel de atacuri includ protejarea dispozitivelor și dispozitivelor inteligente cu o parolă puternică, utilizarea criptării atunci când sunt disponibile și conectarea numai a dispozitivelor de încredere la rețeaua cuiva. După cum ştim, furtul dedate este un pericol real în momentul actual

După cum sa menționat mai sus, costurile de instalare a tehnologiei inteligente pot rula de la câteva mii de dolari pentru un sistem wireless la zeci de mii de dolari pentru un sistem cablat. Este un preț greu de plătit, mai ales că poate exista o curbă de învățare abruptă pentru a te obișnui cu sistemul pentru toată lumea din gospodărie.

Mai mult, din cauza controlului central, există riscul căderii tuturor acţiunilor în cazul unei simple defecţiuni a acestuia.

Mai există, bineînţeles şi riscul unei investiţii zadarnice, întrucât domotica este (încă) un domeniu nou, iar compatibilitatea dintre produsele vechi şi cele noi este redusă.

Concluzie

În concluzie, părerile sunt împărţite. Pe de o parte, sunt numeroşi entuziaşti ai tehnoloiei noi, pe de alta-sunt şi numeroşi oameni reticenţi. Ambele tabere au motive valide pentru a-şi justifica preferinţa. Totuşi, dacă optaşi pentru schimbare, vă recomand cu încredere Salus Smart Home.

0 Shares
You May Also Like