Care sunt cele mai des intalnite materiale plastice?

Care sunt cele mai des intalnite materiale plastice?

0 Shares
0
0
0

Care sunt cele mai des intalnite materiale plastice?Materialele plastice fac parte din viata noastra. Indiferent ca vine vorba despre PET-uri in care se afla apa si bauturile racoritoare, sau ca discutam despre cutii plastic pe care le folosim pentru a depozita diferite produse, materialele plastice sunt prezente in viata noastra in fiecare zi.

In urmatoarele randuri ale acestui articol, sunt prezentate cinci dintre cele mai comune materiale plastice utilizate pentru aplicatii diferite, impreuna cu proprietatile, utilizarile si denumirile comerciale ale acestora. Am considerat ca este important sa cunoasteti aceste materiale, din moment ce ele sunt prezente in viata noastra.

Tereftalat de polietilena (PET)

Tereftalatul de polietilena – PET sau PETE – este un material termoplastic durabil, care prezinta o rezistenta dura la substante chimice, radiatii energetice ridicate, umiditate, vreme, uzura si abraziune. Acest plastic clar sau pigmentat este disponibil cu denumiri comerciale diferite.

PET-ul este un plastic de uz general, care este realizat prin policondensarea PTA cu etilenglicol (EG). PET-ul este folosit in mod obisnuit pentru fabricarea sticlelor cu bauturi racoritoare si cu apa , tavi pentru salate, recipiente pentru pansament, recipiente cu unt de arahide, borcane pentru medicamente, tavi pentru biscuiti, franghii, pungi de fasole si piepteni.

Polietilena de inalta densitate (HDPE)

Polietilena de inalta densitate (HDPE) este un plastic semi-flexibil pana la dur, care poate fi prelucrat cu usurinta prin polimerizarea catalitica a etilenei in reactorii din suspensie, solutie sau faza gazoasa. Este rezistent la substante chimice, umiditate si orice fel de impact, dar nu suporta temperaturi care depasesc 160 de grade C.

Polietilena de inalta densitate (HDPE)

Polietilena de inalta densitate (HDPE) este in mod natural in stare opaca, dar poate fi colorata la orice cerinta. Produsele HDPE pot fi utilizate in conditii de siguranta pentru depozitarea alimentelor si a bauturilor si astfel sunt utilizate pentru pungi de cumparaturi, pungi pentru congelator, sticle de lapte, recipiente pentru inghetata si sticle cu suc. Este, de asemenea, utilizat pentru sticle de sampon si balsam, sticle de sapun, detergenti, inalbitori si conducte agricole. HDPE este disponibil sub denumiril comerciale diferite.

Clorura de polivinil (PVC)

Clorura de polivinil (PVC) este prezenta atat in ​​forme rigide cat si flexibile ca clorura de polivinil PVC-U neplastificat si clorura de polivinil plasticizat PCV-P. PVC-ul poate fi obtinut din etilena si sare prin polimerizarea clorurii de vinil.

Clorura de polivinil (PVC) este rezistenta la incendii datorita continutului ridicat de clor si este, de asemenea, rezistent la uleiuri si substante chimice, cu exceptia hidrocarburilor aromatice, cetonelor si a eterurilor ciclice.

PVC-ul este rezistent si poate rezista la factori agresivi de mediu. PVC-U se foloseste pentru conductele si armaturile sanitare, placarea peretilor, plafonul acoperisului, cutii plastic cosmetice, sticle, rame pentru ferestre si rame pentru usi. PVC-P este utilizat in mod obisnuit pentru invelisul cablurilor, pungile de sange, tubulatura de sange, curelele de ceas, furtunurile de gradina si talpile de incaltaminte. PVC-ul este disponibil in mod obisnuit sub denumiri comerciale diferite.

Polipropilena (PP)

Polipropilena (PP) este un plastic puternic, dar totodata flexibil, care poate rezista la temperaturi ridicate de pana la 200 grade C. PP este fabricata din gaz de propilena in prezenta unui catalizator precum clorura de titan. Fiind un material usor, PP are o rezistenta mare la tractiune si este foarte rezistent la coroziune, substante chimice si umiditate.

Polipropilena se foloseste pentru fabricarea sticlelor de baie si a bauturilor cu inghetata, a cutiilor de margarina, a pungilor cu cartofi, a paielor, a tavii pentru microunde, a ibricelor, a mobilierului de gradina, a cutiilor plastic de pranz, a sticlelor cu reteta si a bandei de ambalare albastra. Este disponibila sub mai multe denumiri comerciale diferite.

Polietilena cu densitate joasa (LDPE)

Polietilena cu densitate scazuta (LDPE) este moale si flexibila in comparatie cu HDPE. Polietilena cu densitate redusa prezinta o rezistenta chimica buna si proprietati electrice excelente. La temperaturi scazute, rezistenta la impact mare.

Polietilena cu densitate joasa este compatibil cu majoritatea alimentelor si substantelor chimice de uz casnic si actioneaza ca o bariera slaba pentru oxigen. Deoarece are o alungire foarte mare ca urmare a structurii sale moleculare, LDPE este utilizat in ambalaje intinse.

Acest plastic translucid este utilizat in principal pentru ambalaje alimentare din plastic, saci de gunoi, pungi sandwich, sticle de stoarcere, tuburi de irigare negre, cosuri de gunoi si saci de plastic. Polietilena de densitate joasa este obtinuta din polimerizarea etilenei intr-o autoclava sau reactoare tubulare la presiuni foarte mari. LDPE este disponibil pe piata sub diferite denumiri comerciale.

Acestea sunt asadar cele mai des intalnite tipuri de plastic. Putem spune fara teama de a gresi, ca in fiecare zi avem de-a face cu unele dintre aceste materiale plastice, daca nu chiar cu toate.

Inainte de a incheia acest articol, mai trebuie neaparat sa aminti atunci cand vine vorba despre materiale plastice, faptul ca acestea se pot recicla, pentru ca mai apoi sa fie utilizate in diferite alte scopuri.

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…