Avantajul materialului creponat

Avantajul materialului creponat

0 Shares
0
0
0

“Crepe” sau material creponat este denumirea data tesaturii cu textura incretita sau cu pietris, adesea folosita pentru bluze si rochii cu draperie gratioasa. Aproape orice fibra poate fi utilizata, iar tesatura poate fi subtire si neteda, fina si opaca sau chiar greu. Crepe tesatura poate fi elastic, care necesita ingrijire pentru a taia si coase cu precizie. Suprafata sa distinctiva poate fi obtinuta prin folosirea avantajului rasucirii firelor, prin aranjarea unei structuri adecvate a tesaturii, prin aplicarea unei tensiuni de urzeala neuniforma sau prin aplicarea unui tratament chimic.

Primul tip utilizeaza energia cinetica a doua tipuri de fire de batatura stranse (fir care se executa in cruce) – un S-rasucite si celalalt Z-rasucite – (rotite astfel incat rasucirile sa se ridice spre stanga sau spre dreapta, respectiv), care sunt alternate singure sau in perechi intr-o tesatura simpla.

Dupa eliberarea de la tensiunea razboiului, firele elastice incearca sa se desfaca in limitele panzei, conferindu-i astfel suprafata caracteristica de “crepe plat” sau crêpe lisse, asa cum era cunoscuta in secolul al XIX-lea. Ocazional, aceasta tehnica este folosita atat in ​​urzeala (fire care ruleaza pe lungime), cat si in batatura, la fel ca in salurile de matase exportate in secolul al XIX-lea.

Georgette este un crep curat, placut, fib; sifon, o tesatura relativ moderna, este de asemenea curata si crocanta, dar are o suprafata neteda si fina. Din moment ce termenii “crep plat” si crêpe lisse par sa fi trecut din uz comun, acest crep amenda pare sa fi dobandit si numele implicit de “sifon”.

Al doilea tip de crep este facut din fire cu rasucire obisnuita intr-o tesatura care are flotoare mici, neregulate, care arata destul de ciudat. Aceasta metoda este cea mai eficienta in tesaturi grele ale caror fire mai mari genereaza o textura apreciabila.

Cel de-al treilea tip de crep, searsucker, are dungi rasucite, care rezulta din tensiunea slaba a tesutului. Cand tesatura este eliberata de tensiunea razboiului, se relaxeaza la o lungime mai scurta cu batai mai distantate decat dungile infasurate, care sunt fortate sa se umfle din planul tesaturii. Este, de obicei, o alegere ideala pentru imbracaminte de vara, lenjerie de corp, pijamale si imbracaminte pentru copii, deoarece scade ridurile si nu are nevoie de calcare.

Cea de-a patra crep necesita aplicarea unui finisaj special care face ca tesatura sa se micsoreze oriunde este aplicata. Metoda a fost patentata pentru prima data in Anglia in 1822, cand un tifon de matase simpla si subtire, rigidizata cu selac, a fost trecuta sub un cilindru de cupru incalzit, gravat, pentru a primi modele embosate.

In acest moment, crepurile puternic texturate, in special soiurile tiparite, erau numite “crep”. Termenul pentru crep plat a intrat in folosinta pentru toti, fara indoiala din cauza camasii de moda irezistibila a oricarui francez.

Cilindrii incalzite, gravate sunt inca folosite pentru a impresiona substantele chimice pe panza, pentru a face niste “plissé” modele care nu sunt permanente. Cu toate acestea, bumbacul imprimat cu alcaline este permanent modificat prin contractie. Sinteticele, fiind sensibile la caldura, pot fi prelucrate manual si permanent nu numai la fabrica, ci in mod accidental la domiciliu de catre un fier nepotrivit.

 

0 Shares
You May Also Like
Cum-poti-purta-o-brosa

Cum poti purta o brosa?

Cu totii iubim accesoriile, insa trebuie sa recunoastem faptul ca femeile sunt mai norocoase atunci cand vine vorba…