Tot ce trebuie sa stiti despre utilizarea mareelor ca sursa de energie

Tot ce trebuie sa stiti despre utilizarea mareelor ca sursa de energie

4 Shares
0
0
4

In prezent nu mai pare complicat sa avem energie electrica gratuita insa cei mai multi dintre noi am auzit de panouri solare si de centrale eoliene. Despre maree stim mai putine si de aceea vom discuta acum.

Energia mareelor ​​este luata din mareele oceanice ale Pamantului. Fortele de maree reprezinta variatii periodice ale atractiei gravitationale exercitate de corpurile celeste. Aceste forte creeaza miscari sau curente corespunzatoare in oceanele lumii. Datorita atractiei puternice a oceanelor, se creeaza o umflatura in nivelul apei, provocand o crestere temporara a nivelului marii. Cand se ridica nivelul marii, apa din mijlocul oceanului este fortata sa se deplaseze spre tarmuri, creand un val mare.

Aceasta aparitie are loc intr-o maniera periodica fixa, datorita modelului de deplasare constant al orbitei lunii in jurul pamantului. Marimea si caracterul acestei miscari reflecta pozitiile schimbatoare ale Lunii si ale Soarelui fata de Pamant, efectele rotatiei Pamantului si geografia locala a pamantului si a coastelor.

Energia la maree este singura tehnologie care se bazeaza pe energia inerenta caracteristicilor orbitale ale sistemului Pamant-Luna si intr-o mai mica masura in sistemul Pamant-Soare. Alte energii naturale exploatate de tehnologia umana provin direct sau indirect din Soare, inclusiv combustibilul fosil, energia hidroelectrica conventionala, energia eoliana, biocombustibilul, valurile si energia solara.

Energia nucleara utilizeaza depozitele minerale ale elementelor fisionabile ale Pamantului, in timp ce energia geotermala utilizeaza caldura interna a Pamantului, care provine dintr-o combinatie de caldura reziduala de acumulare planetara (aproximativ 20%) si caldura produsa prin decaderea radioactiva (80%).

Un generator de maree converteste energia fluxurilor de maree in energie electrica. O mai mare variatie de maree si viteze de curent mare mai mari pot spori dramatic potentialul unui amplasament pentru generarea energiei electrice de maree.

Deoarece mareele Pamantului se datoreaza in cele din urma interactiunii gravitationale cu Luna si Soarele si rotatiei Pamantului, puterea mareelor ​​este practic inepuizabila si clasificata ca resursa de energie regenerabila. Miscarea mareelor ​​provoaca o pierdere a energiei mecanice in sistemul Pamant-Luna: acesta este un rezultat al pomparii apei prin restrictii naturale in jurul zonelor de coasta si, in consecinta, a disiparii vascoase la fundul marii si in aparitia de turbulente si valuri.

Aceasta pierdere de energie a determinat incetinirea rotatiei Pamantului in cei 4,5 miliarde de ani de la formarea sa. In timpul ultimilor 620 de milioane de ani, perioada de rotatie a pamantului (lungimea unei zile) a crescut de la 21,9 ore la 24 de ore;  in aceasta perioada, Pamantul a pierdut 17% din energia sa rotativa. In timp ce energia de maree va lua energie suplimentara din sistem, efectul  este neglijabila si nu va fi observata decat in ​​milioane de ani.

Mijloacele de generare a curentului de mare (sau GTS) utilizeaza energia cinetica a turbinelor de alimentare cu apa , in mod similar cu turbinele eoliene care utilizeaza energia eoliana pentru a alimenta turbinele. Unele generatoare de maree pot fi construite in structurile de poduri existente sau sunt in intregime submersate, evitandu-se astfel preocuparile legate de impactul asupra peisajului natural.

Constructiile de teren, cum ar fi stramtorile sau intrarile, pot crea viteze mari la locurile specifice, care pot fi capturate cu ajutorul turbinelor. Aceste turbine pot fi orizontale, verticale, deschise sau ductate.

 

4 Shares
You May Also Like