Ce este SEO si ce inseamna promovarea site-ului web?

Ce este SEO si ce inseamna promovarea site-ului web?

0 Shares
0
0
0

In perioada de inceput a internetului, cand existau „doar” putine site-uri web (cateva milioane de fapt, fata de cifra actuala de aproximativ 20 de miliarde) – s-au nascut motoarele de cautare si, desi deloc sofisticate, au indexat web-ul destul de bine si a servit drept punct de plecare pentru navigarea online, reprezentand astfel o sursa importanta de trafic pentru site-uri web.

La vremea respectiva, profesionistii si-au dat seama de necesitatea unui control constient in cresterea vizibilitatii site-urilor in paginile de rezultate ale motoarelor de cautare, ceea ce a generat o noua stiinta: SEO – Search Engine Optimization , care vizeaza cresterea traficului calitativ al unui site web. Iata cum te ajuta SEO.

Aceasta „industrie” relativ noua presupune un set de operatiuni efectuate de echipa de promovare cu scopul de a creste clasamentul unui site web in rezultatele cautarii, pentru anumite cuvinte cheie de cautare sau expresii care sunt interesante si relevante din perspectiva afacerii. Aceasta se realizeaza prin controlul si imbunatatirea „criteriilor de clasare”, adica factori care, luati in ansamblu – sunt analizati de algoritmul de cautare si contribuie la o mai buna pozitionare in paginile de rezultate. Sub rezerva acestor criterii, SEO poate fi de doua tipuri:

  1. Optimizare interna (SEO on-site)

Eforturile de promovare sunt aplicate direct site-ului respectiv. Ele depind, dar mai important – pot fi influentate doar de echipa SEO. De exemplu: redactarea atenta a copiei pentru titluri si descrieri, eliminarea erorilor, imbunatatirea vitezei de incarcare, procesarea imaginilor, optimizarea structurii adreselor URL si a linkurilor interne, folosirea moderata a reclamelor etc. In general, imbunatatirea experientei vizitatorilor.

  1. Optimizare externa (Off-site SEO)

Acolo unde promovarea nu este direct legata de echipa SEO, ci mai degraba de vointa colectiva a internetului. Aceasta inseamna ca pe baza realitatii obiective privind calitatea unui site web – motoarele de cautare incearca intotdeauna sa gaseasca semnale masurabile cu privire la relevanta si importanta paginii web candidate in raport cu expresia de cautare analizata.

Aceste semnale se refera la indicatorii de calitate, performanta si popularitate. Exemplele pot include: numarul si calitatea linkurilor care trimit catre pagina analizata, numarul de interactiuni sociale (like-uri Facebook, distribuiri, comentarii, Tweeturi, etc.), contextul in care apar mentiuni, credibilitatea si autoritatea surselor, volumul de cautare globala si locala pentru cuvintele cheie respective etc.

Datorita potentialului comercial urias al Internetului – la scurt timp dupa infiintarea motoarelor de cautare au aparut asa-numitii „spammeri” – persoane care practica manipularea imorala sau ilicita a criteriilor de clasare in scopul imbunatatirii scorurilor de calitate SEO, de unde si vizibilitatea de site-uri web. Pe termen scurt, aceste tehnici pot functiona, dar practica arata ca motoarele de cautare se lupta constant cu spam-ul online si elimina intotdeauna potentialele „gauri” din sistem.

In acelasi timp, publica documente oficiale care descriu „Liniile directoare pentru webmasteri”, adica tehnici de promovare morale, legale, permise si recomandate de care fiecare proprietar de site ar trebui sa tina cont. Nerespectarea acestor principii poate penaliza un site web sau poate fi chiar interzis pentru totdeauna din indexul motorului de cautare. SEO nu inseamna compromis asupra calitatii site-ului, in special a continutului acestuia.

0 Shares