Care este importanta somnului pentru sanatate?

Care este importanta somnului pentru sanatate?

0 Shares
0
0
0

Somnul este o stare vitala, necesara pentru buna functionare a creierului si pentru recuperarea musculara. Prin urmare, o odihna buna este esentiala. Lipsa somnului are efecte negative asupra sanatatii si bunastarii generale. Iata un rezumat al posibilelor consecinte ale privarii de somn:

 • Sanatate & Wellness:Risc crescut de a dezvolta o boala cronica, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2, bolile de inima, depresia sau obezitatea. De asemenea, are impact asupra sistemului imunitar. Gama NOVA este special conceputa pentru un somn sanatos.
 • Greutate:Lipsa somnului modifica nivelul hormonilor. Acest lucru poate provoca o crestere a foamei si, prin urmare, a apetitului, precum si o schimbare a metabolismului. Tu a alerga riscul de supraalimentare si de a castiga in greutate.
 • Comportamente alimentare: Somnul insuficientsau perturbat poate duce la pofte. Consumul crescut de gustari si alimente zaharoase, uneori noaptea tarziu.
 • Activitatea fizica:Mai putina motivatie pentru a fi activ, mai putine cheltuieli fizice.
 • Starea de spirit si abilitatile cognitive:Lipsa somnului cauzeaza adesea o stare proasta. Scaderea rezistentei la stres, iritatii si/sau depresie. Scaderea concentrarii, creativitatea, dificultati crescute in rezolvarea problemelor si luarea deciziilor.
 • Calitatea vietii:Efecte asupra productivitatii la locul de munca, a relatiilor de familie, a activitatilor sociale si a altor aspecte ale vietii.

Recomandari pentru un somn mai bun

Mai mult de jumatate dintre spanioli raporteaza un somn slab si multi sufera de tulburari de somn, cum ar fi insomnia, dar acest lucru nu inseamna ca este inevitabil. De fapt, cateva schimbari in obiceiurile noastre zilnice sunt adesea suficiente pentru a imbunatati calitatea somnului nostru. Interzicerea alcoolului si a ecranelor la culcare, stabilirea ritualurilor inainte de culcare … Expertii in somn sunt de acord cu urmatoarele sfaturi pentru a dormi mai bine:

 1. Stabileste un ritual relaxant inainte de culcare
 2. Sa te culci si sa te ridici in acelasi timp
 3. Evitarea cofeinei si teina, dupa pranz
 4. Redu consumul de alcool, in special pe timp de noapte
 5. Opreste  ecranele, inclusiv a smartphone-urile si tabletele, cu cel putin 30 de minute inainte de culcare
 6. Sa ai activitate fizica regulata pe tot parcursul zilei
 7. Dormit intr-o camera intunecata, linistita, folosind o masca si dopuri de urechi, daca este necesar
 8. Redu temperatura camerei, in mod ideal la 19 °C
 9. Sa ai o saltea buna, o perna confortabila si asternuturi adecvate

Faq – Sleep Calculator

Acum, expertii  raspund la cele mai frecvente intrebari ale cititorilor despre cum se calculeaza ciclurile de somn.

Care este cel mai bun moment pentru a dormi?

Deloc surprinzator, nu exista un anumit moment pentru a merge la culcare si cel mai bun moment pentru a va ridica este la sfarsitul unui ciclu complet de somn.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta recomanda sa nu mergeti la culcare dupa ora 23:30. Potrivit Barometrului CSI, mai mult de jumatate dintre spanioli se trezesc inainte de 8 dimineata si, desi programul de lucru variaza foarte mult de la o companie la alta, cei mai multi incep sa lucreze si intre 8 si 10 dimineata. Prin urmare, pentru a va bucura de un timp optim de somn (intre 7 si 9 ore), trebuie sa mergeti la culcare intre orele 22h si 23h30.

Cum stiu cate ore dorm?

Doriti sa stiti cum sa calculati orele de somn? Ei bine, pentru a sti de cate ore ai cu adevarat nevoie, o tehnica simpla este sa pastrezi un jurnal de somn timp de cel putin doua saptamani. Cum functioneaza? Trebuie doar sa notati ora la care va ridicati si sa va culcati in fiecare zi, inclusiv in weekend. Cu aceste date, va puteti calcula timpul zilnic de somn si stiti cand ar trebui sa mergeti la culcare.

Cate ore trebuie sa dormi pentru a nu fi obosit?

Daca nu exista cu adevarat o singura data pentru a merge la culcare si a te ridica, exista recomandari de timp in functie de varsta celui care doarme. Un copil nu va avea aceleasi nevoi ca un adolescent sau un adult. In general, intre 18 si 64 de ani este de preferat sa nu dormi mai putin de 5 ore sau mai mult de 10, media fiind de 7,5 ore. Pentru mai multe detalii, puteti consulta tabelele pe care le gasiti online, ce indica acest lucru. Sa ne amintim intotdeauna ca cel mai important lucru este sa fim atenti la nevoile noastre si sa avem o rutina de somn regulata .

Postura corecta. La culcare toate posturile servesc. Important este sa o cauti pe cea care este cea mai confortabila. Daca patul este lat, corpul se va misca pe tot parcursul noptii si este foarte bine ca este asa. Schimbarea posturala face ca organismul sa se odihneasca fara a sta prea mult timp sprijinit intr-un anumit loc.

Pat. O saltea semi-rigida faciliteaza sustinerea coloanei vertebrale.

0 Shares
You May Also Like