Ce este un SRL?

Ce este un SRL?

0 Shares
0
0
0

Statutul de SRL (societate cu raspundere limitata) este foarte potrivit pentru intreprinderile mici si mijlocii. SRL este o societate comerciala cu personalitate juridica, ceea ce limiteaza raspunderea financiara a asociatilor. Aceasta inseamna ca are o existenta juridica proprie, independenta de cea a fondatorilor sai. Aceasta are propriile active, care sunt, prin urmare, separate de cele ale partenerilor sai.

Astfel, bunurile personale ale asociatilor sunt protejate in cazul in care datoriile societatii conduc la o lichidare judiciara (cu exceptia cazului de prelungire a procedurii de lichidare sau de raspundere pentru lipsa de active).

Acesta este motivul pentru care se vorbeste de raspundere limitata: raspunderea asociatilor din SRL este redusa la valoarea contributiilor lor care formeaza capitalul social si poate fi solicitata de creditorii societatii numai daca acestia dovedesc ca au dat in judecata societatea anterior si fara succes.

Daca nu va descuecati sau pur si simplu, nu va place birocratia, cei de la DocZilla va stau la dispozitie.

Contabilitate si declaratie fiscala

Un SRL organizeaza evidenta contabila in partida dubla, iar un PFA organizeaza evidenta contabila in partida simpla (metoda cea mai frecvent utilizata) sau in partida dubla, optional (in cazul in care activitatea este mai complexa).

Un SRL depune situatiile financiare anuale, iar un PFA depune declaratia anuala unica. In cazul in care PFA decide sa raporteze in conformitate cu sistemul de contabilitate in partida dubla, aceasta prezinta situatii financiare anuale.

Informatii obligatorii in actul constitutiv al unei societati cu raspundere limitata

Actul constitutiv trebuie sa fie intocmit in scris si sa contina diverse mentiuni prevazute de Codul civil si de Codul comercial:

Obiectul de activitate al societatii (care este activitatea societatii?)

 • Durata societatii (in principiu, 99 de ani),
 • Denumirea societatii (adica denumirea SRL),
 • Sediul social (in anumite conditii, acesta poate fi la domiciliul unuia dintre administratorii societatii cu raspundere limitata),
 • Evaluarea aporturilor in natura, a aporturilor in numerar pentru a determina capitalul social al societatii,
 • Repartizarea actiunilor intre asociatii societatii,
 • Plata actiunilor (au fost platite efectiv toate contributiile partenerilor?),
 • Orice contributii industriale si conditiile de subscriere a actiunilor industriale.
 • Ultima mentiune obligatorie este semnarea actului constitutiv de catre toti asociatii. O copie intocmita pe hartie si inmanata fiecaruia dintre asociatii societatii cu raspundere limitata.

Numele companiei

O SRL trebuie sa-si aleaga o denumire, adica o denumire. Acesta este ales de partenerii fondatori. Doua reguli guverneaza acest proces:

 • Libertatea de a alege numele companiei
 • Legalitatea denumirii societatii

Numele societatii identifica societatea. Prin urmare, aceasta trebuie sa fie inclusa in actul constitutiv.nEste posibila schimbarea denumirii unei societati cu raspundere limitata, dar trebuie urmata o anumita procedura.

Sediul social

Sediul social este adresa societatii. Astfel, acesta reprezinta domiciliul principal al societatii. Prin urmare, sediul social permite determinarea nationalitatii societatii si, prin urmare, a legislatiei care i se aplica.

Sediul social poate fi:

 • la domiciliul administratorului
 • intr-un centru de afaceri
 • intr-un incubator de afaceri

Sediul social este mentionat in actul constitutiv al societatii cu raspundere limitata. Este posibil sa se schimbe sediul social al unei societati cu raspundere limitata. Aceasta procedura reprezinta un cost semnificativ de care trebuie sa fiti constienti.

0 Shares
You May Also Like